Volledig scherm
De lift in het universiteitsgebouw viel van de negende naar de zesde verdieping en vervolgens door naar de kelder. © Shutterstock

Rijksuniversiteit Groningen keert ‘rug’ uit na ongeluk met falende lift

Een verkeerd afgestelde liftrem bezorgde medewerkers en studenten van de afdeling Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in januari een helse rit. De lift en inzittenden kwamen onbedoeld in de kelder terecht na een val van de zesde verdieping. De universiteit heeft de slachtoffers 1000 euro smartengeld uitgekeerd, blijkt vandaag. ‘Wel zo netjes’, aldus woordvoerder Jorien Bakker van de RUG.

De universiteitsleden stapten op 17 januari nietsvermoedend de lift van de Rijksuniversiteit in om naar de negende verdieping te gaan. Bij aankomst op die verdieping was uitstappen niet mogelijk, omdat de deuren uit zichzelf weer sloten en de lift in beweging kwam. De liftbak zakte tot de zesde verdieping alvorens de noodrem in werking trad. De liftpassagiers zaten opgesloten en wachtten ongeveer een uur op hulp.

Die hulp kwam van medewerkers en een liftmonteur. De technicus probeerde de lift weer in beweging te krijgen en haalde, in de veronderstelling dat de normale rem zou werken, de noodrem eraf. Het resultaat was dat de lift en inzittenden met een vaart van 30 kilometer per uur de diepte in schoten. Het gevaarte kwam met een klap tot stilstand toen het in de kelder op de zogenaamde ‘hydraulische buffer’ klapte.

Veel impact gehad

Bij het hardhandig tot stilstand komen, raakten een aantal personen lichtgewond. Dertien van de veertien slachtoffers dienden een aansprakelijkstelling in bij de RUG. ,,Het ongeluk was een zeer angstige ervaring voor de medewerkers en studenten die opgesloten zaten in de lift. Het heeft veel impact op hen gehad’’, verklaarde Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur. 

De RUG aanvaarde de aansprakelijkheid voor het liftongeluk en stelde een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Een onafhankelijk onderzoeksbureau constateerde dat de val werd veroorzaakt door de niet correct afgestelde rem van de liftbak. Volgens RUG-woordvoerder Bakker zijn de onderhoudsprocedures van alle liften inmiddels onder de loep genomen en zo nodig aangescherpt.