Rijkswaterstaat liet afval storten in zandwingebied Over de Maas: ‘Ernstig milieudelict’
In de plas van zandwingebied Over de Maas bij Alphen wordt sinds oktober op last van de top van Rijkswaterstaat een half miljoen ton granuliet gestort. Verschillende deskundigen spreken van een groot risico en noemen de stort een ernstig milieudelict.
Dit brengt onderzoeksprogramma Zembla vanavond naar buiten in de uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’. De stort gebeurde tegen het advies in van de verantwoordelijke ambtenaren bij Rijkswaterstaat. Zij hebben onder druk van hun superieuren de vergunningen ‘onder protest’ afgegeven.
Granuliet is een afvalstof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen, materialen die gebruikt worden bij de aanleg van snelwegen. De partijen die bij Over de Maas zijn gestort, zijn afkomstig van het Amsterdamse bedrijf Graniet Import Benelux, onderdeel van Bontrup.
Het is afval dat eerder is afgekeurd om te mogen storten en daarna tegen de regels in toch is goedgekeurd
Afgekeurd voor stort
Volgens de programmamakers had het afval nooit gestort mogen worden in de plas van verondiepings- en natuurproject Over de Maas. ,,Het is afval dat eerder is afgekeurd om te mogen storten en daarna tegen de regels in toch is goedgekeurd”, zegt onderzoeksjournalist Roelof Bosma. ,,Vergunningverleners en handhavers van Rijkswaterstaat maakten zich zorgen over de mogelijke effecten op het milieu. Alle deskundigen die wij hebben gesproken, bevestigen de risico’s. Ze noemen dit een afvaldump en een milieudelict.”
Uit interne e-mails en documenten blijkt dat de top van Rijkswaterstaat de bevoegde ambtenaren onder druk heeft gezet om de vergunningen toch te verlenen. Volgens Zembla bracht oud-minister Halbe Zijlstra (VVD) het bedrijf Bontrup in contact met de top van Rijkswaterstaat. Zijlstra is sinds zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken in 2018 ceo bij bouwonderneming VolkerWessels. En die onderneming is een belangrijke afnemer van de grondstoffen die Bontrup verkoopt voor de aanleg van snelwegen.
Granuliet-afval is een probleem
Het bedrijf moest af van het granuliet, omdat de opslag een probleem is. Op het terrein is nauwelijks ruimte om het afval op te slaan. Dat staat de productie in de weg staat, waardoor de aanleg van snelweg in de knel komt.
Het burgercollectief Dreumelse Waard, de actiegroep uit Dreumel die verondiepingsprojecten kritisch volgt, heeft aan de nieuwe uitzending meegewerkt. ,,We maken ons grote zorgen”, laat Gert-Jan van Engelen weten. ,,We hebben geprobeerd opheldering te krijgen van Rijkswaterstaat, maar we zijn steeds afgewimpeld met een nietszeggend antwoord.” Het burgercollectief heeft nu een brief gestuurd aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer met de oproep ‘orde op zaken te stellen’.
Ook vervuild slib en plastic afval
Het project Over de Maas is de afgelopen jaren eerder in het nieuws gekomen vanwege het storten van vervuild slib uit België en plastic afval dat daarbij aan de oppervlakte kwam.
Rijkswaterstaat bevestigt de recente stort van het granuliet bij Over de Maas. Het materiaal mag volgens Rijkswaterstaat beschouwd worden als ‘grond’ in plaats van ‘bouwstof’, en kan ‘onder voorwaarden’ veilig gebruikt worden bij het verondiepen van plassen.
Over de Maas zou aan deze voorwaarden voldoen. Over het verschil tussen ‘grond’ en ‘bouwstof’ bestaat onder deskundigen wel verschil van mening. Ook bevestigt Rijkswaterstaat dat Halbe Zijlstra zich heeft bemoeid met de kwestie, maar dit zou geen invloed hebben gehad op het besluit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Halbe Zijlstra aan de slag bij bouwbedrijf VolkerWessels
Oud-minister Halbe Zijlstra gaat aan de slag bij bouwbedrijf VolkerWessels. Dat bevestigt het beursgenoteerde bedrijf na berichtgeving in De Telegraaf. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
-
update
Bruce Springsteen komt met E Street Band naar Nederland
Bruce Springsteen en zijn E Street Band komen volgend jaar voor twee concerten naar Nederland. The Boss heeft vanochtend zijn Europese tour aangekondigd, die op 28 april 2023 in Barcelona begint. -
PREMIUMColumn34
Jan keert meer en meer in zichzelf, hij blijft herhalen ‘Ik heb het goed gedaan, ik ga naar huis’
Daan Rot-de Launay (46) was getrouwd met muzikant en columnist Jan Rot, die in april overleed. Deze week vertelt ze over Jans keuze voor euthanasie en de dag dat het zover was. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources