Volledig scherm
Een wegens werkzaamheden afgesloten snelweg. © ANP

Rijkswaterstaat: Recordaantal boetes voor negeren rood kruis

Rijkswaterstaat (RWS) heeft dit jaar een recordaantal boetes uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis. Weginspecteurs van de wegbeheerder slingerden in 2018 al zo'n 1500 verkeersvandalen op de bon, bijna veertig procent meer dan vorig jaar.

,,En dan te bedenken dat het jaar nog niet ten einde is. Het lijkt alsof weggebruikers stoïcijns zijn en de regels bewust blijven negeren om even wat tijdwinst te pakken. Normaal gesproken is een recordscore een mooi gegeven, maar in dit geval betekent het een dieptepunt”, zegt woordvoerder Diederik Fleuren.

De maatregel wordt volgens Fleuren genomen voor de verkeersveiligheid. Nergens anders voor. ,,Het is puur wangedrag dat keihard moet worden aangepakt, want het is niet voor niets dat rijstroken met een rood kruis worden afgesloten", reageert minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op de cijfers die RWS voor De Telegraaf verzamelde. 

Pakkans vergroten

Elk jaar worden, aldus de minister, mensen die langs de weg aan het werk zijn of een van hun voertuigen aangereden door bestuurders die zich niets aantrekken van het kruis boven de rijbaan. Van Nieuwenhuizen gaat het aantal weginspecteurs dat overtreders mag aanpakken, verdubbelen van 50 naar 100. Dit om de pakkans en de veiligheid te vergroten. 

Stond het aantal processen-verbaal in 2015 nog op 381 de jaren erna schreven weginspecteurs zo'n 1000 prenten per jaar uit. ,,Daar gaan we nu dus flink overheen”, zegt Fleuren. De afgelopen weken lapten automobilisten de verboden massaal aan hun laars en haalden ‘capriolen’ uit om opstoppingen te omzeilen. 

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.