Rijkswaterstaat: te weinig tijd om weg af te sluiten bij spookrijder A73

Dodelijk ongevalDe tijd tussen de eerste melding over de spookrijder op de A73 en het dodelijke ongeval, waarbij gisterenavond een 26-jarige Poolse bestuurder en een 22-jarige weggebruikster uit Tilburg om het leven kwamen, was te kort om de Roertunnel op een verantwoorde manier af te sluiten. Dat zegt Rijkswaterstaat tegen dagblad De Limburger.

Volledig scherm
Grote ravage op de A73, nadat een spookrijder vlak voor de Roertunnel frontaal op een andere auto reed. © ANP
Volledig scherm
De snelweg werd in beide richtingen afgesloten, omdat brokstukken ook op de andere weghelft terechtkwamen. © ANP

,,Wij kregen om 22.27 uur uur de melding binnen dat er een spookrijder was gesignaleerd op de A73", legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. ,,Dat is vervolgens aan onze verkeerscentrale doorgegeven zodat de informatie over de spookrijder meteen beschikbaar kwam voor de radio en de navigatiesystemen.’’

,,Twee minuten later kregen we de volgende melding, namelijk dat de aanrijding al had plaatsgevonden. Ik hoor van collega’s elders in het land dat het bij spookrijden vaker zo snel gaat. Ik snap dat mensen de vraag stellen waarom de Roertunnel of de snelweg niet is afgesloten, maar het ging allemaal zo snel dat er geen tijd was om dat op een veilige manier te doen.’’

Veilige manier

Het vergt volgens Rijkswaterstaat enige tijd om een tunnel of weggedeelte op een veilige manier af te sluiten. ,,Allereerst moet je weten waar de spookrijder zich ongeveer bevindt. We hebben bij de tunnel wel camera’s, maar elders op de A73 niet. Je kunt niet zomaar de slagbomen van de tunnel dichtgooien. Eerst moeten de verkeerslichten op oranje en rood en geef je met matrixborden aan dat weggebruikers de snelheid moeten minderen."

Volledig scherm
Bij het ongeval kwamen zowel de spookrijder als een tegemoetkomende automobiliste om het leven. © ANP


Rijkswaterstaat, dat de nabestaanden van beide slachtoffers zijn steun betuigt, gaat een analyse van het ongeval maken. Daarbij wacht de wegbeheerder de resultaten van het politieonderzoek af, zo meldt De Limburger. Omdat het niet eens duidelijk is waar de spookrijder de weg opgegaan is, kan de woordvoerder nog niets zeggen over een eventuele aanpassing van de bebording bij de op- of afritten van de snelweg ter plaatse.

De A73 was na de fatale aanrijding het toneel van een enorme ravage. De weg werd in beide richtingen afgesloten, omdat ook op de andere weghelft brokstukken terecht waren gekomen. Een traumahelikopter bracht medisch personeel naar de plek des onheils om assistentie te verlenen. Het onderzoek en de bergingswerkzaamheden waren rond 04.15 uur afgerond, waarna de weg werd vrijgegeven. 

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.