Volledig scherm
Verdachte Zabihullah A. (inzet) wordt verdacht van betrokkenheid in de rijbewijsfraudezaak. © AD/anp

Rijscholen onder curatele: 'Even rijbewijs kopen bij Zabi'

Vijf rijschoolhouders zijn door het CBR onder curatele gesteld. Ze mogen geen examens meer inboeken zolang er een onderzoek loopt naar grootschalige rijbewijsfraude. Een van hen is Zabihullah A. Met een slimme truc zou 'Zabi' voor zijn leerlingen 100 procent slagingsgarantie regelen. Zo ging hij te werk.

Een inklapbaar kinderbedje, kinderstoelen en zeker drie slaapkamers, ook al woont er niemand permanent: het rijtjeshuis aan de Bloemstraat 7 in Den Helder is van alle gemakken voorzien.

Bekend tot in België
'Tot voor kort liepen de mensen hier in en uit,' vertelt buurvrouw Bianca Steiger. 'Vooral buitenlanders die amper Nederlands praatten, veel gesluierde vrouwen en vaak gezinnen.' Afghanen, Iraniërs, Somaliërs, Soedanezen, Koerden en Chinezen kwamen naar de wijk Tuindorp om snel hun rijbewijs te halen. 'Rijschool Mashal staat bekend tot in België aan toe,' vervolgt de buurvrouw, die een paar keer met tijdelijke bewoners van het huis sprak.

Het ging om mensen die enkele dagen in het huis in Den Helder woonden om via rijschool Mashal van verdachte Zabihullah A. hun rijbewijs te halen. De 46-jarige rijschooleigenaar, die bekendstaat als Zabi, werkte samen met examinator Ernst S., zo is de verdenking van justitie. 'We hadden al zo'n vermoeden,' zegt de buurvrouw. 'Het verbaasde ons dat al die mensen helemaal naar de kop van Noord-Holland kwamen om examen te doen.'

Drie tot vijf dagen in huis
Hoe zou Zabi's zwendel in zijn werk zijn gegaan? Zijn klanten verbleven, soms met hun hele gezin, een dag of drie à vijf in het huis aan de Bloemstraat. Ze maakten gebruik van een all inclusive-pakket met slagingsgarantie tegen betaling van gemiddeld 2000 euro, maar dat kon oplopen tot 4600 euro. Vaak ging het om probleemgevallen die elders al een paar keer waren gezakt.

Na vier keer zakken komen deze leerlingen uit bij het staatsexamen. En daar zat de truc: volgens verschillende rijschoolhouders kon je de klok er bijna op gelijkzetten dat je bij een staatsexamen de 62-jarige examinator Ernst S. uit Purmerend kreeg. 'Slechts heel zelden zit er iemand anders,' zegt een van hen.

1000 tot 2000 extra
En het is juist deze Ernst S. die ervan wordt verdacht dat hij examenkandidaten tegen betaling liet slagen voor hun praktijkexamen. Hij zou 1000 tot 2000 euro ontvangen bovenop het examengeld. Ernst S. en Zabi hebben al een aantal dagen vastgezeten en zijn vrij in afwachting van het onderzoek.

A. geeft tegenover het AD toe dat hij contact onderhield met de examinator over diens werkschema. 'Omdat ik wist welke route hij ging rijden, kon ik mijn klanten beter voorbereiden,' geeft hij als verklaring.

Dienst examinator
Die kennis over de werktijden van de examinator zou nodig zijn om de examenkandidaten bij Ernst S. te kunnen laten afrijden. Rijschoolhouders vragen via een computersysteem examens aan en weten gewoonlijk niet welke examinator dienst heeft. ,,Je kunt niet op examinator reserveren,'' legt woordvoerder Irene Heldens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit. 'Je kunt wel een plaats en een tijd kiezen. We hebben een stuk of tien mensen die in Den Helder die staatsexamens afnemen.'

Examinator Ernst S. is meteen op non-actief gesteld, maar Zabi is nog te boeken als rijinstructeur. 'Pas ter zitting kun je vragen om een beroepsverbod,' verklaart Nicolotte Stoel van justitie. Zabi zegt zelf nooit geld aan de examinator te hebben gegeven. Of zijn leerlingen dat wél deden? 'Dan moet u bij de leerlingen zijn. Wat verder in de auto wordt gedaan, weet ik niet.'

Leerlingen gedupeerd
De politie denkt dat ruim 100 mensen steekpenningen hebben betaald voor hun rijbewijs. In Zaandam en Amsterdam zijn nog drie rijschoolhouders (47, 45 en 66 jaar) en een rijinstructeur (29) aangehouden. In Den Helder is de oud-rijschoolhouder H.G. (70) opgepakt.

Andere rijschoolhouders vrezen dat leerlingen zijn gedupeerd door Ernst S., die zelf niet wil reageren. S. zou zijn opvallend hoge slagingspercentage naar beneden hebben gebracht, door examens van argeloze leerlingen extra moeilijk te maken.