Volledig scherm
Rijlessen aanbieden in ruil voor seks mag, maar uiteraard niet aan leerlingen van het 2toDrive-experiment die jonger dan 18 jaar zijn © anp

Rijschoolhouder mag rijles aanbieden voor seks

Het aanbieden van rijlessen aan meerderjarigen in ruil voor seks is niet strafbaar. Dat hebben de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De ministers erkenden wel dat het onwenselijk is dat dergelijke praktijken zich voordoen.

De ministers zeggen in hun brief aan de Kamer dat rijschoolhouders geen seksuele handelingen tegen betaling aanbieden, maar rijlessen. Dat die betaling vervolgens in natura wordt voldaan is niet strafbaar, zolang de cursist maar boven de achttien is en vrijwillig meewerkt aan deze vorm van betaling. Bij prostitutie worden juist seksuele handelingen tegen betaling aangeboden.

Vragen ChristenUnie
Van der Steur en Schultz van Haegen reageerden op vragen van de ChristenUnie (CU). Die partij stelde voor rijschoolhouders hun WRM-certificaat af te pakken als ze zich schuldig maken aan rijlessen in ruil voor seks. Volgens de ministers kan dat niet, omdat de Wet rijonderricht motorrijtuigen alleen kan worden aangehaald als de verkeersveiligheid in het geding is.

De ministers stelden bovendien dat er tot op heden geen aangiftes tegen rijinstructeurs bij het Openbaar Ministerie zijn binnengekomen. Ook bespeurden de bewindslieden geen wanklanken in een evaluatie onder 4000 jongeren van het 2toDrive-experiment. Dat zijn leerlingen vanaf 16,5 jaar, die sinds 2014 rijlessen kunnen volgen.