Archieffoto.
Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Rioolwater in zee: negatief zwemadvies

Meteorologen verwachten komende week strandweer. Maar de zwemwaterkwaliteit van het zeewater kan slecht zijn omdat in een periode met veel regen regelmatig ongezuiverd rioolwater geloosd wordt in zee. Scheveningen heeft dat inmiddels opgelost, maar bij Katwijk geldt bijvoorbeeld om die reden de komende dagen een negatief zwemadvies.

Volledig scherm
© ANP

Het probleem bij Scheveningen en Katwijk sleepte al jaren. Bij overvloedige regenval kon de riolering de watermassa niet meer aan, met als ultieme oplossing het rioolwater ongezuiverd in zee te lozen. Het gevolg was ongezond zwemwater bij de twee populaire badplaatsen.

In Scheveningen is het probleem intussen aangepakt. De riolering is aangesloten op een ander netwerk, waardoor het water dat op zee gespuid wordt altijd gezuiverd is, zei een woordvoerster van de gemeente Den Haag. 'De kwaliteit van het water is zelfs zo goed, dat het strand bij Scheveningen en Kijkduin volgend jaar wellicht in aanmerking komt voor een blauwe vlag', zei Erik van Dijk, de directeur van Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Die stichting deelt de blauwe vlaggen, een keurmerk voor goed zwemwater, jaarlijks uit.

Maag- en darmklachten
Op het strand van Katwijk geldt er echter tot begin volgende week juist een waarschuwing, uitgevaardigd door de provincie Zuid-Holland. 'Daar is ongezuiverd rioolwater geloosd, in verband met de hevige regenbuien', aldus een woordvoerster. Aan de noordzijde van de boulevard lopen zwemmers 'kans op maag- en darmklachten', staat op de website zwemwater.nl 'Op sommige plaatsen kan er wel weer worden gezwommen. Maar wij adviseren mensen om de borden bij het strand altijd goed in de gaten te houden.'

Een woordvoerder van de gemeente Katwijk laat weten dat ook daar maatregelen worden genomen, door het rioleringssysteem te verbeteren. Anderzijds vervuilen omliggende gemeenten de Oude Rijn, die bij de badplaats in de zee uitmondt. Dat bemoeilijkt het schoonhouden van het zeewater.