Volledig scherm
De regels voor particuliere scholen moeten gelijk worden aan die van reguliere, vindt D66. © anp

'Risico dat leerlingen op particuliere scholen iets tekortkomen, is te groot'

Leerlingen op particuliere scholen hoeven geen minimaal aantal lesuren per jaar naar school, mogen les krijgen van onbevoegde docenten en hebben geen verplicht examen. Regeringspartij D66 wil paal en perk stellen aan de milde eisen voor particuliere scholen. 'Het risico dat leerlingen iets tekortkomen, is op die scholen te groot.'

Scholen die formeel aan de leerplichtwet voldoen, hoeven tal van eisen niet na te leven. Op die scholen zitten echter juist veel kinderen die in gewone klassen zijn uitgevallen, doordat ze niet de zorg kregen die ze nodig hadden. Dat blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV-programma De Monitor dat vanavond in de uitzending wordt belicht. 

De Onderwijsinspectie beoordeelt de particuliere scholen met voldoende, maar de regels zijn veel milder dan voor het reguliere onderwijs. Ter illustratie: particuliere scholen hoeven zich niet te houden aan het verplichte aantal lesuren per jaar, er hoeven niet alleen maar bevoegde docenten voor de klas te staan en de leerlingen hoeven niet per se examen te doen. 

Marginaal

Volledig scherm
Kamerlid Paul van Meenen. © D66

Het toezicht op de kwaliteit van het onderwijs is te marginaal, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Inspecteurs hebben niet genoeg bevoegdheden om goed toezicht te houden. De regeringspartij roept minister Slob op de regels voor particulier en regulier onderwijs gelijk te trekken. ,,Op deze scholen bestaat nu het risico dat de kinderen iets tekortkomen, doordat de kwaliteit niet goed genoeg is. Dat moeten we als overheid niet willen’’, aldus Van Meenen. 

Het ministerie van Onderwijs zegt minder eisen te stellen, omdat de overheid het particuliere onderwijs niet betaalt.
 ,,Dit neemt niet weg dat de overheid de taak heeft de kwaliteit van het particuliere onderwijs te bewaken; ook de leerplichtige leerlingen op particuliere scholen hebben immers recht op goed onderwijs'', erkent een woordvoerder. Daarom beoordeelt de inspectie hoe de aansluiting met het vervolgonderwijs is en of de leerlingen goed worden voorbereid op deelname in de samenleving. 

Volgens Van Meenen is het echter lastig particuliere scholen te straffen. Het ontbreekt inspecteurs aan gepaste sancties. ,,Bij het reguliere onderwijs krijgen scholen minder geld, maar deze scholen financieren zichzelf. En sluiten kan op last van de minister, maar dat gaat niet zomaar.''