Medewerkers van de ambulancepost van het ziekenhuis in Tilburg.
Volledig scherm
Medewerkers van de ambulancepost van het ziekenhuis in Tilburg. © ANP

RIVM: 115 mensen overleden, opnieuw minder ziekenhuisopnames

Er zijn de afgelopen 24 uur 115 mensen gemeld die aan het coronavirus zijn overleden. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren, toen 164 slachtoffers gemeld werden. In totaal zijn er in Nederland nu 1766 mensen aan Covid-19 overleden. Dat meldt het RIVM zojuist.

Drie van de overledenen waren tussen de 25 en 50 jaar oud. Bij alledrie was er sprake van onderliggend lijden, stelt het RIVM.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde opnieuw. 253 Nederlanders kwamen in het ziekenhuis terecht. Gisteren waren dat er 336. Dat was ook een daling ten opzichte van de dagen daarvoor, toen er telkens meer dan 500 en een keer zelfs meer dan 700 opnames werden gemeld.

Opvallend is dat er nog nooit zoveel besmettingen vastgesteld werden als vandaag: liefst 1224. Mogelijk is dat een eerste signaal dat Nederland zijn testcapaciteit fors opvoert, een ambitie die minister Hugo de Jonge afgelopen week uitsprak. 

Intensive cares

Later vanmiddag wordt bekend hoe het ervoor staat op de intensive cares. Gisteren steeg dat aantal met 36 tot 1350. Die stijging was minder dan een dag eerder, toen er 51 mensen op de intensive care terecht kwamen. Ernst Kuijpers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding put vertrouwen uit die cijfers. ,,We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten.”

In Brabant blijft de druk op de ic's overigens onverminderd groot. Dat blijkt uit cijfers die het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) zondag deelde. Uit die cijfers blijkt ook dat er vrijdag weer enkele tientallen patiënten naar ziekenhuizen buiten Brabant zijn vervoerd. 

Het is vandaag drie weken geleden dat de horecagelegenheden in Nederland dicht gingen. Sinds 17 dagen is er geen bezoek meer mogelijk in verzorgingshuizen en morgen is het twee weken geleden dat een samenscholingsverbod van kracht werd. In Brabant gelden al bijna vier weken strenge maatregelen.

Langere termijn

Het RIVM benadrukt steevast dat de mensen die nu gemeld worden niet allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden of in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gaat om de registraties van het afgelopen etmaal. Ook bleek vorige week dat het aantal doden vermoedelijk een stuk hoger ligt dan de cijfers van het RIVM laten zien. Alleen mensen die getest zijn op Covid-19, worden meegeteld.  

Als de trends op iets langere termijn bekeken worden, is te zien dat de trend van het aantal doden voor het eerst - heel voorzichtig - aan het ombuigen lijkt. In de afgelopen zeven dagen (van maandag tot en met zondag) meldde het RIVM gemiddeld 142 doden per 24 uur. Dat is net iets lager dan het gemiddelde over de zeven dagen tussen vorige week zondag en gisteren. Dat lag op 144. Een week eerder vielen er gemiddeld 84 doden per 24 uur.  

Het aantal ziekenhuisopnames lag de laatste dagen zeven dagen gemiddeld op 484. Op dit gebied is sprake van een duidelijke ombuiging. Zaterdag werden er in 24 uur minder ziekenhuisopnamen gemeld dan precies een week daarvoor. Dat was voor het eerst sinds de coronacrisis Nederland teistert en RIVM de cijfers dagelijks publiceert. Ook zondag lag het aantal opnames met 253 ook duidelijk lager dan precies een week eerder, toen het er 529 waren.

Bekijk hier al onze video's over het coronavirus:

  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.