RIVM: 13 nieuwe sterfgevallen en 9 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld
videoDe afgelopen 24 uur zijn er 13 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Gisteren op Hemelvaartsdag werden 27 sterfgevallen gerapporteerd. Negen mensen zijn in het afgelopen etmaal met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.
Delen per e-mail
Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Ook kunnen de cijfers van vandaag gekleurd zijn doordat meldingen van gisteren door Hemelvaartsdag pas vandaag gemeld zijn. Daarnaast: niet iedereen met, veelal milde, klachten wordt op het virus getest.
Het sterftecijfer is in werkelijkheid aanzienlijk hoger, omdat alleen sterfgevallen worden meegerekend van mensen die ook positief getest zijn. Vanaf juni komt daar verandering in, dan zou iedereen met klachten getest kunnen worden.
Totalen
Het totaalaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus komt met de nieuwe meldingen op 5788. Het RIVM kreeg van de GGD’s in het land de afgelopen 24 uur 188 nieuwe meldingen van bevestigde besmettingen binnen. In totaal zijn inmiddels 44.888 mensen in Nederland positief getest op het virus. 11.649 mensen werden in totaal in het ziekenhuis opgenomen met corona.
Het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus neemt sinds eind maart af. Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel ‘wiebelt het reproductiegetal tussen de 0,7 en de 1'. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet, waardoor het aantal besmettingen afneemt.
Meer vrouwelijke besmettingen
De actuele cijfers van het RIVM laten zien dat vooral vrouwen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Op dit moment ligt het totaalaantal gemelde besmettingen op 44.888, van wie 28.367 vrouw is. Dat aantal is dus veel hoger in vergelijking met het aantal besmette mannen.
De helft van de opgenomen patiënten is 69 jaar of ouder, meldt het RIVM. Ongeveer 61 procent van alle opgenomen mensen is man. Dat aantal ligt een stuk hoger in vergelijking met de vrouwen die worden opgenomen.
Ook zijn er meer mannen dan vrouwen overleden aan het virus. Zo'n 55 procent van het aantal sterfgevallen was man. Het sterfteverschil is volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, het beste te verklaren doordat mannen bijvoorbeeld meer roken en drinken. Sigaretten en drank tasten het hart en de bloedvaten aan, waardoor het lichaam de gevolgen van een besmetting met het coronavirus minder goed kan opvangen.
Er is ook een evolutionaire verklaring voor het sterfteverschil. Vrouwen hebben waarschijnlijk een sterker immuunsysteem dan mannen. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zou beschermend werken, terwijl het mannelijke geslachtshormoon testosteron een snellere veroudering van het immuunsysteem zou geven.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coronatest komt naar je toe, GGD gaat mobiel testen
Wie zich vanaf 1 juni wil laten testen op het coronavirus hoeft daarvoor niet per se naar de teststraat in Nootdorp. GGD Haaglanden gaat met een mobiele unit op pad. ‘We kunnen 800 mensen per dag gaan testen’. -
video
RIVM: Corona zal zich waarschijnlijk gedragen als veenbrand
Het coronavirus zal waarschijnlijk als een veenbrand blijven woeden in ons land, misschien nog wel de komende paar jaar. Plotse oplevingen van het virus in bepaalde gebieden blijven mogelijk, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen in de Tweede Kamer. -
video72
Gerechtshof: Juridisch niets mis met avondklok
De ruim 33.000 boetes die zijn opgelegd voor het overtreden van de avondklok, blijven van kracht. Het gerechtshof oordeelt - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Onroerendezaakbelasting flink omhoog, of valt het mee?
De onroerendezaakbelasting die huiseigenaren aan gemeenten betalen gaat dit jaar met gemiddeld 5,3 procent omhoog, noteert Vereniging Eigen Huis, die eerder al via een petitie aandacht vroeg voor de forse percentuele stijging. Waar komt die stijging vandaan? Vijf vragen en antwoorden.
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.”