Medici in het Deventer Ziekenhuis tijdens de coronacrisis werken in beschermende kleding.
Volledig scherm
Medici in het Deventer Ziekenhuis tijdens de coronacrisis werken in beschermende kleding. © Deventer Ziekenhuis

RIVM: 134 sterfgevallen en 447 nieuwe ziekenhuisopnames, minder dan gisteren

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 134 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1173. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 13.614. Dat is een stijging van 1019 personen ten opzichte van gistermiddag. 5159 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 447 personen.

Gisteren kwamen er 175 doden en 722 ziekenhuisopnames bij. Daarmee zijn de twee belangrijkste cijfers vandaag dus iets gunstiger. 134 meldingen van sterfgevallen is nog wel altijd het een-na-hoogste aantal tot nu. Er zijn tot nu toe twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

‘De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden’, zegt het RIVM bij de nieuwe cijfers. ‘De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.’

Meldingen

Toch zijn weinig echt harde conclusies te trekken uit de dagcijfers van het RIVM. Het gaat ‘slechts’ om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 31 maart 10 uur en 1 april 10 uur zijn binnen gekomen. Maar een deel van al die nieuwe meldingen gaat over gevallen van soms al dagen geleden. Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of uiteindelijk misschien zelfs daalt.

De nieuwste cijfers zijn inmiddels ook ingevoerd in die grafiek. Kijkend naar het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen, ‘begint het er echt op de lijken dat de groei afvlakt', zegt Susan van den Hof, hoofd epidemiologie van het RIVM. ,,Tenzij er nog heel veel achterstallige gevallen niet zijn ingevoerd, begint het er positiever uit te zien. Ik zeg er wel bij dat de verschillen per provincie nog groot zijn.” 

Het RIVM denkt te zien dat de besmettingsgraad van het virus minder wordt. Dat vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen aan de Tweede kamer. Wel zullen we de genomen maatregelen nog een tijd moeten volhouden.

Luister naar de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal over het coronavirus:

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”