Medewerkers testen op het Coronavirus Covid-19 in het laboratorium van Microvida in het Bravis Ziekenhuis.
Volledig scherm
Medewerkers testen op het Coronavirus Covid-19 in het laboratorium van Microvida in het Bravis Ziekenhuis. © BSR Agency

RIVM: 166 sterfgevallen erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1339. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. De toename van 166 nieuw gemelde sterfgevallen is de een-na-hoogste tot nu toe, 31 maart waren het er 175. Het RIVM benadrukt dat deze 166 mensen lang niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 14.697 personen, een stijging van 1083 ten opzichte van gistermiddag. 5784 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 625 personen. 

Onder de overleden personen is ook één persoon van tussen de 35 en 40 jaar oud en één persoon van tussen de 45 en 50 jaar. Van alle overleden personen tot nu toe waren er 24 tussen de 50 en 60 jaar oud, blijkt uit de cijfers van het RIVM. 

Meeste sterfgevallen op 28 maart

Belangrijk om te zeggen is dat het gaat om méldingen van overleden personen en mensen die in het ziekenhuis liggen of lagen. De werkelijke datum van - bijvoorbeeld - het overlijden kan al meerdere dagen geleden zijn en toch pas nu gemeld. Als alle overleden personen worden ‘verdeeld’ over de dagen dat zij daadwerkelijk overleden, stierven de meeste mensen op 28 maart (138 tot nu toe). Maar sterfgevallen die de komende dagen worden gemeld, kunnen de aantallen van de afgelopen dagen nog doen stijgen.

Daarom is uit de dagcijfers van het RIVM niet een duidelijke conclusie te trekken over hoe snel het virus zich momenteel verspreidt. Het gaat om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 1 april 10.00 uur en 2 april 10.00 uur zijn binnengekomen. Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of uiteindelijk misschien zelfs daalt.

In die grafiek is bijvoorbeeld te zien dat het hoogste aantal ziekenhuisopnames nog altijd op 24 maart ligt. De dagen erna ligt dat getal lager, maar op al die dagen zullen er met terugwerkende kracht nog ziekenhuisopnames bij komen. Het gaat dan om mensen van wie bijvoorbeeld pas morgen of overmorgen wordt gemeld dat ze een aantal dagen geleden in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). 

Toch lijkt het erop, meldt het RIVM, dat de stijgende lijn die er tot 24 maart zeker was, daarna veel minder sterk zal stijgen of wellicht zelfs dalen. Dat is echter pas met zekerheid over een aantal dagen te zeggen als alle meldingen over al die dagen binnen zijn.