RIVM: 4506 nieuwe besmettingen, grens van half miljoen positieve tests gepasseerd
Het RIVM telt vandaag 4506 nieuwe besmettingen. Dat zijn er minder dan gisteren, toen er 4947 nieuwe positieve tests werden gemeld. Het totaal aantal in ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten bedraagt 1781, 58 minder dan gisteren. Met de cijfers van vandaag stijgt het aantal Nederlanders die positief getest zijn (geweest) tot meer dan een half miljoen.
Dat is net geen negen maanden na de eerste vastgestelde besmetting. De teller stond gisteren op bijna 499.000 gevallen. Het aantal mensen dat daadwerkelijk corona heeft gehad, ligt overigens veel hoger - schattingen lopen uiteen van zo’n 850.000 (onderzoek van RIVM) tot bijna 1,1 miljoen (antistoffenonderzoek bloedbank Sanquin).
Op donderdag 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand, formeel de eerste Nederlandse patiënt, het coronavirus vastgesteld. Daarna liep het aantal besmettingen in rap tempo op, maar hoeveel het er precies waren, is niet duidelijk. In het begin van de pandemie werd er veel minder getest: pas sinds de zomer kunnen alle mensen met klachten zich laten testen. Ook waren er enige tijd problemen met de testcapaciteit.
De 100.000ste besmetting werd gemeld op 23 september, dag 210 van de uitbraak. Drie weken en een dag later was dat aantal al verdubbeld. Op 15 oktober, dag 232 van de uitbraak, kwam het aantal bevestigde gevallen boven de 200.000 uit. 11 dagen later werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd en twaalf dagen daarna werd de 400.000ste positieve test verwerkt.
Inmiddels gaat de stijging iets rustiger. Vandaag is dag 274 van de uitbraak. Het heeft negentien dagen geduurd voor er weer 100.000 gevallen bij kwamen. In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 224 besmettingen aan het licht. In Rotterdam testten 196 inwoners positief en in Den Haag 116. Verder bleken 102 mensen uit de gemeente Utrecht en 77 mensen uit Almere het coronavirus onder de leden hebben. De afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 36.000 mensen positief getest, vrijwel gelijk aan de week ervoor. Het RIVM had dinsdag al gezegd dat de daling van het aantal gevallen stagneert.
In de ziekenhuizen zet de daling van het aantal patiënten door. Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten bedraagt 1781, 58 minder dan de vorige dag. Daarvan liggen er 1257 op de verpleegafdelingen, 53 minder dan gisteren. Op de ic's liggen 524 coronapatiënten, vijf minder dan gisteren.
Sterfgevallen
Het aantal sterfgevallen steeg donderdag met 76. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op woensdag meldde het RIVM 74 sterfgevallen door het virus. Van bijna 9200 Nederlanders is nu vastgesteld dat ze aan het virus zijn overleden.
In de loop van december overlijdt waarschijnlijk de tienduizendste Nederlander aan een bewezen coronabesmetting. Maar ook voor deze getallen geldt dat het aantal Covid-overlijdens vermoedelijk een stuk hoger ligt, omdat in de eerste golf lang niet iedereen werd getest. Volgens het CBS was het aantal sterfgevallen gerelateerd aan corona tussen begin maart en eind juni al 10.067.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Enquête
Helft Nederlanders wil vooraan staan bij uitdelen coronavaccin
Ongeveer de helft van de Nederlanders weet nu al dat ze zich zullen laten inenten als de vaccins tegen corona beschikbaar zijn. 30 procent twijfelt nog. Opvallend is dat slechts een derde van de Nederlanders ervan uitgaat dat het vaccin ook meteen helemaal veilig is. -
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot? -
met foto's
‘Totale verwarring’ in Parijs door modeshow Viktor & Rolf: ‘Bizar en onvergetelijk’
Het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf heeft de show gestolen bij de Haute Couture Week in Parijs door te bewijzen dat het altijd excentrieker kan. Hun bizarre show is een van de meest onvergetelijke momenten van het evenement dit jaar, oordeelt het toonaangevende Britse Vogue. -
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten. -
PREMIUM10
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Amnesty noteert álles bij blokkade Den Haag: ‘Demonstraties zijn van onschatbaar belang’
Terwijl klimaatactivisten zich vastketenen aan een snelweg in Den Haag, houdt Amnesty International in de gaten hoe de demonstratie verloopt. De organisatie heeft zorgen over het demonstratierecht in Nederland. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.