RIVM: 53 doden door coronavirus, 35 nieuwe ziekenhuisopnames
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 53 nieuwe meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus binnengekregen. Het officiële dodental door de pandemie in Nederland staat nu op 5643. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus.
Het werkelijke aantal overledenen is hoger, want mensen die symptomen hebben worden lang niet altijd getest. Het aantal meldingen staat ook niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur: soms geven GGD’en sterfgevallen pas enkele dagen later door.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen, becijferde het RIVM vandaag. In totaal hebben sinds het begin van de uitbraak 11.492 mensen in Nederlandse ziekenhuizen gelegen door het virus.
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 43.681. Dat zijn er 200 meer dan gisteren. Ook hier ligt het werkelijke aantal patiënten vermoedelijk hoger.
Tekst gaat verder onder graphic
Past in beeld
De cijfers passen volgens het RIVM bij het beeld dat de maatregelen die verspreiding van het nieuwe coronavirus moeten tegengaan, werken. Zowel het aantal dagelijkse sterfgevallen als het aantal ziekenhuisopnames ligt veel lager dan tijdens de piek van de pandemie, eind maart. Volgens de gegevens van het RIVM werden op 27 maart maar liefst 609 coronapatiënten opgenomen. Enkele dagen daarna, op 31 maart, stierven 175 mensen die waren besmet.
Van alle gemelde patiënten is de helft 60 jaar of ouder. Van de opgenomen patiënten is weer de helft 69 jaar of ouder, bij de overleden patiënten was de helft 82 jaar of ouder. Van de overledenen onder de 70 jaar leed 70 procent aan een ‘onderliggende aandoening’, zoals hart- en vaatziekten, diabetes of een chronische longziekte.
Registratie
Overigens is het RIVM de cijfers sinds 8 mei op een andere manier gaan registreren. In de coronacijfers tellen alleen de nieuwe ziekenhuisopnames mee waarbij corona de opnamereden is. Andere ziekenhuispatiënten die bij screening ook corona onder de leden blijken te hebben, worden bij het totaal aantal meldingen geteld. Dat doet het instituut omdat de reguliere ziekenhuiszorg steeds meer wordt herstart en er daarom vaker uit voorzorg mensen worden getest die om een andere reden dan corona worden opgenomen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen knellend mondkapje maar snorkelmasker: Haagse ondernemer schiet ziekenhuizen te hulp
Het moest maar eens afgelopen zijn met de knellende mondkapjes waarmee zorgprofessionals zich behelpen. Dus ontwierp een Haagse ondernemer een oer-Hollands snorkelmasker. ,,Het draagcomfort is fantastisch en het is volstrekt veilig’’, oordeelt Sara Galli, anesthesioloog in Haaglanden Medisch Centrum. Jammer alleen dat haar eigen ziekenhuis minder enthousiast is. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Deze tieners schrikken niet terug van stage en werk in de frontlinie: ‘Ik heb in deze periode mijn zorggevoel gevolgd’
DEN BOSCH/ZALTBOMMEL/NULAND - Het zijn nog maar broekies en meteen worden ze voor de leeuwen gegooid tijdens hun stage in de zorg. Maar juist nu willen de studenten van het Koning Willem I College hun steentje bijdragen. Luisteren naar de eenzame coronapatiënt die het even niet meer ziet zitten en delen in de vreugde van degene die weer wat stapjes buiten kan zetten. -
Chaos op Schiphol: poging tot bestorming veiligheidscontrole
Boze reizigers hebben zondagavond op Schiphol geprobeerd de veiligheidscontrole te bestormen. Dat gebeurde nadat beveiligers een groot aantal wachtrijen afsloten omdat hun dienst er op zat, terwijl er nog lange wachtrijen stonden. Ook gisteren kampt de luchthaven nog met grote personeelstekorten bij de controles. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUM
Feyenoorders zijn écht overal op de wereld en ze vinden altijd een plekje om de finale te zien
Het kan drie uur ’s nachts zijn in China, ’s avonds laat in een beveiligde compound in Somalië of juist ’s ochtends vroeg in de VS. Het kan op een Noors booreiland zijn of op een cruiseschip bij Spitsbergen. Een ding is zeker: voor deze Feyenoorders is niets sterker dan dat ene woord. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
20
Lareb onderzoekt opnieuw effect coronaprik op menstruatie
Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins.