RIVM constateert ‘afvlakking’ maar is desondanks somberder dan vorige week
De bestrijdingsmaatregelen tegen het coronavirus hebben effect maar dat is minder dan het RIVM had verwacht. Dat zegt hoofd-modelleur Jacco Wallinga. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu is ook ‘een stuk somberder’ over het aantal besmette patiënten dat op de intensive care terecht zal komen, blijkt.
Maar eerst het goede nieuws. Het RIVM constateert een afvlakking van de curve van het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis. Die curve liep op, leek woensdag voor het eerst af te vlakken en die trend heeft zich doorgezet volgens Wallinga. Het duurt volgens hem een tijdje voordat het effect van de noodmaatregelen zichtbaar is bij ziekenhuisopnames. Dit omdat patiënten eerst de huisarts bellen en pas daarna naar het ziekenhuis gaan. Daardoor kan hij nu pas de effecten zien van maatregelen die twee weken geleden werden genomen.
,,Op 16 maart zien we het reproductiegetal onder de 1 komen”, zegt Wallinga in een gesprek met de NOS. Dit reproductiegetal betekent dat een besmet persoon vanaf deze datum gemiddeld nog maar één ander persoon besmet. Eerder was dat nog bijna twee. Goed nieuws maar de daling is later gekomen dan de hoofd-modelleur ha d voorspeld. ,,De groeisnelheid wordt minder, maar is nog wel hoger dan we dachten”, aldus Wallinga.
Brabant en Zuid-Holland
Hij is het meest optimistisch over de ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan enkele dagen geleden. Daardoor lijkt de grootste piek voorbij te zijn. “De maatregelen zijn daar het eerst ingevoerd. Dus als je mij nu vraagt, waar baseer je het optimisme op, dan is dat het beeld van Noord-Brabant.”
Tegelijkertijd groeit het aantal ziekenhuisopnames in Zuid-Holland snel. ,,Dat is het meest verontrustend. Echt iets om in de gaten te houden”, verklaart Wallinga in het interview.
Intensive Care-opnames
Een andere tegenvaller is volgens hem de verwachting van het aantal coronapatiënten dat op de intensive care (IC) terecht zal komen. ,,De meest positieve scenario’s van vorige week komen niet uit”, zegt de RIVM-modelleur. ,,In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de IC. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week.’’ Toen gold dat aantal nog als het sombere scenario. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is vandaag al bereikt.
Dat het aantal hoger ligt komt volgens de NOS mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de IC blijven liggen. Rekende het instituut vorige week nog met 10 dagen, inmiddels gaat men uit van 23 dagen. Hierdoor liggen er veel meer mensen tegelijkertijd op de IC. Ook is de stijging de afgelopen dagen sneller gegaan dan gedacht. ,,Het enige wat je nu kan doen is de capaciteit verhogen. De patiënten die over twee weken op de intensive care liggen, zijn nu al besmet. Nieuwe maatregelen nemen heeft voor deze mensen geen effect meer”, denkt Wallinga.
Bekijk onze video’s over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
42
Reacties op bedreigingen Sigrid Kaag: ‘Kan dit niet in de privésfeer besproken worden?’
-
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
1
Interne crisis bij onderwijsvakbond AOb voorlopig gesust, reorganisatie van tafel
Het personeel van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de directie gaan weer om tafel om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, nu een geplande reorganisatie is geschrapt. Ook een onderzoek naar de sociale veiligheid binnen de organisatie moet weer rust in de tent brengen. -
met Video
Kaag twijfelt over doorgaan vanwege bedreigingen: ‘Gezin zou opgelucht zijn als ik stop’
D66-leider Sigrid Kaag twijfelt of zij wel door moet gaan in de politiek, vooral vanwege de bedreigingen die zij ontvangt. Dat heeft de minister en politiek leider van D66 gezegd in een interview van het programma College Tour, meldt de Volkskrant.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUM6
Sjoerd knipt daklozen gratis: ‘Ik draag geen handschoenen, ik wil laten zien: ik ben niet vies van je’
Veel mensen zullen het gevoel herkennen: dat je na een fris geknipte coupe weer lekker in je vel zit. Maar als je daar geen geld voor hebt — omdat je die 50 euro hard nodig hebt om de hele week eten op tafel te zetten — wordt dat lastig. Sjoerd de Vries knipt mensen die dat nodig hebben daarom gratis. ,,Je ziet de opluchting, de blijheid in hun ogen.‘’Rotterdam -
Bijna elke dag verdwijnt er een kind uit de asielopvang
360 alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn sinds januari vorig jaar verdwenen uit Nederlandse opvangcentra. Veruit de meeste kinderen verdwenen uit aanmeldcentrum Ter Apel, 237 in totaal.