Nederland heeft zo'n 776 waterzuiveringsinstallaties.
Volledig scherm
Nederland heeft zo'n 776 waterzuiveringsinstallaties. © ANP

RIVM: Legionellabacterie komt mogelijk via waterzuivering in de lucht

Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.

 1. Met legionella besmette Bodegraafse (67) weer thuis: ‘Ik douche voorlopig nog met een mondkapje’
  PREMIUM

  Met legionella besmette Bodegraaf­se (67) weer thuis: ‘Ik douche voorlopig nog met een mondkapje’

  De bewoonster van appartementencomplex De Leidsche Poort, die was besmet met de legionellabacterie, is na een kort verblijf in het ziekenhuis weer thuis. De 67-jarige Bodegraafse is nog niet helemaal hersteld. Vermoedelijk is de bacterie verspreid via haar waterleiding. Pas wanneer verhuurder Mooiland de leidingen met warm en koud water in haar flat heeft verlegd, kan ze weer zonder angst de kraan opendraaien. ,,Ik douche voorlopig nog met een mondkapje voor.’’
 2. Hoe ouder, hoe meer kans op besmetting met legionella

  Hoe ouder, hoe meer kans op besmetting met legionella

  Volgens cijfers van het RIVM kregen in 2018 landelijk 584 patiënten de diagnose legionellabesmetting. Van hen zijn er 29 overleden. Een bewoonster van de Leidsche Poort in Bodegraven is door een legionellabesmetting in haar appartement in het ziekenhuis terechtgekomen met een longontsteking. ,,Hoe ziek iemand wordt, hangt in het algemeen van zijn of haar gesteldheid af", stelt epidemioloog Petra Brandsema. ,,Ouderen en rokers zijn vatbaarder. Jongeren en kinderen worden zelden ziek door legionella. Hoe ouder, hoe meer risico.”
 3. Het pad naar vrijheid, de facelift van Rutte en het grote wachten op Omtzigt
  podcast

  Het pad naar vrijheid, de facelift van Rutte en het grote wachten op Omtzigt

  Er lijken nieuwe versoepelingen op komst, al waarschuwen Haagse bronnen voor de grote ‘maar’ die met die boodschap gepaard gaat. Ondertussen komt ook de formatie weer aan bod deze week, waarbij VVD-leider Mark Rutte zijn ‘radicale’ ideeën voor z’n nieuwe bestuurscultuur gaat ontvouwen. Dat is ook belangrijk voor CDA’er Pieter Omtzigt, waarvan niemand in Den Haag nu nog weet wat hij wil van en met zijn partij.
 1. Mark Rutte: 'Ik heb zin om met een nieuwe ploeg aan de slag te gaan'
  Play

  Mark Rutte: 'Ik heb zin om met een nieuwe ploeg aan de slag te gaan'

 2. Dit was Nederland vandaag: schapen gaan stikstofprobleem bestrijden
  Play

  Dit was Nederland vandaag: schapen gaan stikstof­pro­bleem bestrijden