RIVM noteert in week tijd ruim 46.000 besmettingen: ‘Duidelijk begin van derde golf’
updateBij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen iets meer dan 46.000 positieve testen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 6.500 meer dan een week geleden, een stijging van ruim 16 procent. Ten opzichte van twee weken terug is de toename 44 procent. Ook deze week lieten weer erg veel mensen zich testen.
Ook het aantal ziekenhuis- en ic-opnamen stijgt, ziet het RIVM. Dat ligt op hetzelfde niveau als half december, toen de strenge lockdown in ging. Hoofd epidemiologie Suzan van den Hof: ,,Dit is duidelijk echt het begin van de derde golf.”
Het Landelijk Coördinatiecentum Patiënten Spreiding rapporteert vandaag 282 nieuwe opnames op de verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds 5 januari. Het aantal door coronapatiënten bezette bedden bleef wel redelijk stabiel ten opzichte van gisteren.
Veel testen
Woensdag waren er 82.883 mensen in de teststraten van de GGD. Daarmee werd het dagrecord van 23 december verbroken. In totaal lieten deze week ruim 517.000 mensen zich testen. Dat is ongeveer 10 procent meer dan een week geleden, en twee keer zoveel als in een gemiddelde week in januari.
Een van de oorzaken van het grotere aantal testen, is het testen van leerlingen in de basisschoolleeftijd. Dat gebeurde afgelopen week ruim 100.000 keer. Daar rolden bijna 5.000 positieve uitslagen uit. Daarmee testen kinderen minder vaak positief dan mensen in hogere leeftijdscategorieën. Gemiddeld valt zo'n 8 procent van de tests positief uit. Dat is een kleine toename ten opzichte van vorige week. Een andere oorzaak van het grotere aantal tests, is dat meer mensen klachten ‘covid-achtige klachten’ ervaren, stelt het RIVM.
De grootste toename in het aantal positieve gevallen zit bij de leeftijdsgroepen 0-12 (plus 23 procent) en 13 tot en met 17 (plus 29 procent). Onderaan de streep worden de meeste positieve tests nog steeds vastgesteld in de leeftijdsgroep 18-24, daarna volgen mensen tussen 25 en 49 jaar oud. Bij de zeventig-plussers is de toename het kleinst (8 procent).
Bron
Van alle besmettingen waarvoor de GGD een mogelijke bron aanwees, kon de afgelopen week ruim 10 procent gelinkt worden aan een school of een kinderdagverblijven. De basisscholen zijn sinds 8 februari weer geopend. Sinds een aantal weken mogen ook middelbare scholieren af en toe weer naar school. In de zorg worden juist amper nog besmettingen vastgesteld. Verpleeghuizen zijn als bron van besmetting bijna verdwenen: nog slechts 0,5 procent van de positieve gevallen kon aan een zorgcentrum worden gelinkt.
Het reproductiegetal, dat met terugwerkende kracht berekend kon worden tot 8 maart, is volgens het RIVM 1,11. Dat betekent dat 100 besmette mensen het virus overdragen aan 111 anderen. Een week eerder was dat nog 1,06.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Theo Maassen over peuter (3) bij voorstelling: ‘Heel bizar, zoiets nog nooit meegemaakt’
Iedereen die naar Theo Maassen gaat, weet hoe grove taal de cabaretier kan uitslaan. Hij was dan ook zelf zwaar verrast toen er gisteravond in de Antwerpse schouwburg een vrouw met een kindje van drie jaar in de zaal bleek te zitten. ,,Dan ben je hier echt op de verkeerde plek.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
PREMIUMcolumn
Ga naar die saaie verjaardag, voor je het weet flikt het leven je iets waardoor je niet meer kunt
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMOnder politici
Staatssecretaris geeft onthutsend inkijkje in hoe Den Haag functioneert
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: de tactiek van spiegeltjes en kraaltjes.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”