RIVM: Omikronvariant vermoedelijk in Nederland na vluchten uit Zuid-Afrika
updateEr is een eerste indicatie dat één of meerdere passagiers van de gisteren aangekomen twee vluchten vanuit Zuid-Afrika de nieuwe omikronvariant van het coronavirus bij zich draagt. Dat meldde het RIVM gisteravond na een voorlopige analyse.
Vrijdagavond zijn 624 passagiers die uit Zuid-Afrika terugkeerden op Schiphol getest door de GGD Kennemerland. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Deze passagiers zitten in quarantaine in een hotel bij Schiphol.
Bij een aantal van de besmette personen is vermoedelijk de omikronvariant aangetroffen. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd om definitief vast te stellen of sprake is van de nieuwe variant, die in Zuid-Afrika is ontdekt. De resultaten worden in de loop van vandaag verwacht.
Oproep om te testen
Het RIVM roept reizigers die op maandag 22 november of daarna zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben. Voor hen is vanaf morgenochtend 8.00 uur een speciaal telefoonnummer (0800-5005) geopend.
Ook demissionair minister Hugo de Jonge doet een dringend beroep op deze reizigers om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
Vanwege de mogelijke omikronbesmetting moeten Nederlanders die naar Zwitserland reizen, een negatieve coronatest kunnen overleggen en ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. Dat maakte de Zwitserse regering bekend na het nieuws van het RIVM. De Zwitsers maken geen onderscheid tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn.
Elders in Europa
De omikronvariant dook ook al op in de ons omringende landen. In Duitsland is bij twee besmettingen in München vastgesteld dat het om deze variant gaat. De reizigers waren eerder deze week uit Zuid-Afrika teruggekeerd. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat het om twee gevallen, zo werd eerder vandaag bekend.
In Italië is de omikronvariant vastgesteld bij iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. ,,De patiënt en de familieleden verkeren in goede gezondheid”, meldt het nationale instituut voor volksgezondheid. De besmetting kwam aan het licht tijdens laboratoriumonderzoek in een ziekenhuis in Milaan.
België was het eerste Europese land waar de variant werd vastgesteld. Het gaat daar vooralsnog om één geval. Buiten Europa en Afrika is de nieuwe variant opgedoken in Hongkong en Israël.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempel zorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video28
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Mogelijk duizenden banen weg bij Philips: ‘Denk dat ontslagen vooral bij management zijn’
De ene reorganisatie is nog niet afgelopen of de volgende dient zich al weer aan bij Philips. Wordt het ooit nog rustig bij het bedrijf? -
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Politiek zit met Ongehoord Nederland in de maag: ‘Zo kan het niet langer’
Zowel in politiek Den Haag als in Hilversum rijst de vraag wat te doen nu er twee gele kaarten zijn uitgedeeld aan omroepvereniging Ongehoord Nederland (ON!) De licentie kan worden ingetrokken. -
20
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub.