RIVM: Risico op mazelenuitbraak door te lage vaccinatiegraad
UpdateDe vaccinatiegraad tegen mazelen is te ver weggezakt in Nederland. Uitbraken van deze ziekte in ons land zijn niet langer uitgesloten als deze trend zich in de toekomst voortzet, schrijft gezondheidsinstituut RIVM vandaag.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de ziekte zich kan verspreiden en dat uitbraken dreigen in gebieden waar de vaccinatiegraad onder de 95 procent zakt. Dat is in Nederland inmiddels het geval met 93,8 procent.
Gisteren schreef zorgminister Schippers nog in een brief aan de Tweede Kamer dat de totale vaccinatiegraad in Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar was gedaald, maar dat was nog geen groot probleem en over de gevaren van een mazelenuitbraak werd niets vermeld. Wel liet de bewindsvrouw op Volksgezondheid weten dat er een onderzoek komt naar de oorzaken van de aanhoudend teruglopende vaccinatiegraad.
Bof, mazelen en rode hond
Kinderen krijgen hier een zogeheten BMR-vaccinatie. Die prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond en wordt voor de eerste keer gegeven met 14 maanden. Op de leeftijd van 9 jaar wordt de BMR-vaccinatie herhaald.
De tweede BMR-inenting is nodig omdat bij ongeveer 5 procent van de kinderen de eerste vaccinatie niet goed aanslaat. Met de twee inentingen samen is het kind volgens het RIVM langdurig beschermd tegen de drie ziekten.
De vereiste vaccinatiegraad van 95 procent geldt voor beide inentingen. Bekend was al dat het percentage bij de tweede vaccinatie (schoolkind) te laag lag, maar nu is het percentage bij de eerste inenting (dreumes) ook door de bodem gezakt. Het RIVM benadrukt wel geen uitbraak van mazelen op korte termijn te verwachten.
Volgens viroloog Ab Osterhaus is geen exacte vaccinatiegraad te noemen waaronder een uitbraak zeker is. ,,Je ziet ook dat in bepaalde steden en onder bepaalde groepen de inentingspercentages veel lager liggen dan gemiddeld. Daar is het risico op mazelen vanzelfsprekend veel hoger dan elders in Nederland."
Die ziekte laat zijn sporen na op het immuunsysteem; mensen zijn daarna gevoeliger voor andere infecties.
Mazelen is zeer besmettelijk. Daardoor is het nu mogelijk dat een infectie zich razendsnel kan verspreiden als een brand, omdat de zogeheten ‘kudde-immuniteit’ niet meer is gewaarborgd. Osterhaus noemt dat 'zeker zorgelijk'. Hij wijst erop dat in landen als Italië en Duitsland recent uitbraken zijn geweest. ,,Die ziekte laat zijn sporen na op het immuunsysteem; mensen zijn daarna gevoeliger voor andere infecties."
Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Het kenmerkende verschijnsel van een infectie is de rode huiduitslag. De ziekte kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking.
Schippers naar de Kamer
De SP wil minister Schippers dinsdag naar de Tweede Kamer halen over de mazelenkwestie. ,,Ik wil van de minister weten waarom zij eerder verzuimd heeft dit te melden", zegt Kamerlid Nine Kooiman. ,,Dit zijn namelijk zeer zorgelijke cijfers en enkel een onderzoek volstaat niet. Ik wil concrete acties horen van deze minister om te voorkomen dat de vaccinatiegraad nog verder daalt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video28
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Modejournalist Cécile Narinx wordt hoofdredacteur van Limburgse omroep L1: ‘Al jaren heimwee’
Cécile Narinx, bekend als modejournalist van de Volkskrant, wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Limburgse regionale omroep L1. -
Lucas is één van de opgepakte XR-actievoerders: ‘Ik werd geboeid onder toeziend oog van buren’
Lucas Winnips (47) is één van de gearresteerde actievoerders van Extinction Rebellion. Hij werd vorige week geboeid afgevoerd door de politie nadat hij zijn zoon op school had afgezet. ,,Ongekend.’’ -
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMcolumn
Er was geen onderzoek nodig om aan te tonen dat antisemitisme in Nederland springlevend is
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.