RIVM stelt vaccinatiecijfers bij: 220.000 prikken minder gezet door programmeerfout
Het geschatte aantal coronavaccinaties is met 220 duizend naar beneden bijgesteld. Dat meldt het RIVM. Door ‘een programmeerfout’ zijn op 13 april te veel vaccinaties gerapporteerd. Op die dag voerde het instituut een nieuwe rekenmethode in en werden achterstanden weggewerkt. Het aantal gezette prikken schoot in één keer met circa 700 duizend omhoog. Een overschatting, zo blijkt nu.
Het RIVM schat na de correctie in dat tot en met afgelopen dinsdag bijna 5,2 miljoen vaccins zijn toegediend. De wijzigingen zijn vandaag doorgevoerd op het coronadashboard van de overheid. De correctie heeft geen invloed op het verloop van het vaccinatieprogramma, aldus het RIVM. De nieuwe berekening is volgens het instituut gecontroleerd en goedgekeurd door een externe partij.
Tijdens het programmeren van de nieuwe rekenmethode is een fout gemaakt, waardoor het aantal gezette vaccinaties door huisartsen en zorginstellingen met zo’n 10 procent is overschat. Voor het totaal aantal gezette vaccinaties, waar ook de prikken die door GGD’en zijn gezet bij zijn gerekend, is de overschatting zo’n 4 procent.
Ontbrekende informatie
RIVM-vaccinatiebaas Jaap van Delden gaf afgelopen zaterdag in een interview met deze site al toe dat hij niet zeker wist of het aantal vaccinaties dat op het coronadashboard werd gemeld klopte. Zo'n 2 miljoen prikken van het totaal van toen bijna 5 miljoen waren gebaseerd op schattingen, stelde Van Delden. ,,Ja, dat is lastig. Er zit gewoon marge in dat getal, dat zou ik zelf natuurlijk ook liever anders zien. Schattingen zijn niet zo comfortabel. Je werkt liever met registraties.”
Het Outbreak Management Team (OMT) uitte in zijn jongste advies zorgen over het achterblijven van de registratie van het aantal gezette coronavaccins. Volgens het OMT staat naar schatting 70 procent van het aantal gezette vaccinaties in het landelijke vaccinatieregister. 90 procent van die geregistreerde vaccinaties komt van de GGD’en. Vooral van huisartsen en instellingen ontbreekt informatie.
Om toch zo precies mogelijk in te kunnen schatten hoeveel mensen gevaccineerd zijn, maakt het RIVM dus gebruik van een schattingsmethode. Die is onder meer gebaseerd op het aantal geleverde vaccins en een inschatting van het percentage vaccin dat wordt verspild (zo’n 1 procent). Het RIVM roept huisartsen en zorginstellingen op achterstallige vaccinregistratie bij te werken.
Ook internationaal klonk kritiek over de manier waarop Nederland zijn prikken registreert. Edouard Mathieu, hoofd data bij Our World In Data, dat een wereldwijd veel geraadpleegde website bijhoudt waarop de vaccinaties per land worden vergeleken, zei dat de rapportage van het prikken in Nederland ‘erg slecht’ is. Hij vindt het onvoorstelbaar dat een schatting als officiële statistiek wordt gebruikt. ,,Het is moeilijk te begrijpen dat nu de vaccinatie al zolang bezig is, er nog steeds zo’n verwarrend verschil zit tussen het geregistreerde en geschatte aantal prikken”, stelde Mathieu.
Nieuwe cijfers
Het totaal aantal prikken op het coronadashboard komt na de correctie van vanochtend uit op 5.176.010. Hierbij gaat het om de prikken die tot en met 27 april zijn gezet. Opvallend is dat de verkeerde berekening van 220 duizend prikken niet de enige wijziging in de getallen is. Ook de dagtotalen van afgelopen week zijn allemaal veranderd. Het gaat steeds om een verschil van enkele duizenden prikken.
De weekdoelstelling van afgelopen week, 729 duizend inentingen, werd in elk geval niet gehaald. Het aantal vaccinaties kwam net boven de 600 duizend uit. Voor deze week is het doel om uit te komen op bijna 650 duizend prikken.
In de komende weken zou het tempo stevig moeten worden opgevoerd. Volgens de leveringsplanningen zouden er deze week meer dan 1,2 miljoen vaccins het land binnenkomen.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Onveilig gevoel in de trein? App het noodnummer, of bel direct 112
Een vrouw van 19 jaar is maandag veertig minuten lang aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Gedurende de rit kon ze geen alarm slaan omdat er geen conducteur in de buurt was. Maar wat kun je wel doen als je je onveilig voelt? De NS wijst graag nog eens op het speciale noodnummer. -
PREMIUM
RIVM-vaccinatiebaas: ‘Miljoenen doses AstraZeneca die na half mei komen, zijn niet meer nodig’
De miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin die Nederland na half mei geleverd krijgt, worden grotendeels niet meer gebruikt. Dat stelt Jaap van Delden, de vaccinatiebaas van het RIVM, in een interview met deze site. Mensen die de AstraZeneca-prik nu niet nemen, komen later dit jaar mogelijk in aanmerking voor een ander vaccin. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMVaccins
Plotseling waren er 700.000 extra prikken gezet, hoe kan dat?
Opeens schoot het aantal coronavaccinaties in Nederland omhoog van ruim drie naar bijna vier miljoen. Dat totaal is een optelsom van registraties, aannames en schattingen. Die methode wekt verbazing, zelfs in het buitenland. ,,De rapportage van vaccinaties door Nederland is erg slecht en verwarrend.”
-
Politie: Geen verband tussen mishandeling en dood oud-voetballer Lukoki
De politie heeft geen verband gevonden tussen de dood van profvoetballer Jody Lukoki en een mishandeling die eerder heeft plaatsgevonden in Almere. Wel zijn de afgelopen periode vier mannen opgepakt voor die bewuste vechtpartij, van wie er op dit moment nog een vastzit. Dit meldt de politie woensdag. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
update
Drukste avondspits van het jaar: 1120 kilometer file voor hemelvaartsweekend
Met ruim 1120 kilometer langzaam rijdend verkeer verdeeld over 190 files is het woensdagavond de drukste avondspits van het jaar, meldt de ANWB. Daarmee is het aantal files rondom Hemelvaart vergelijkbaar met voor corona. In 2019 stond er in het hemelvaartweekend 1028 kilometer file. Het vorige record van dit jaar stond op 785 kilometer. Dat was vlak voor de meivakantie.