RIVM: ‘Stof’ op huizen en speeltuinen rond Tata Steel zit vol lood en beïnvloedt zelfs IQ kinderen

VIDEODe hoeveelheden schadelijke stoffen die neerdalen in de omgeving van Tata Steel zijn vele tientallen malen hoger dan in gebieden verder weg van de grote staalfabriek in Wijk aan Zee. Zó erg zelfs, dat bij langdurige blootstelling het IQ van kinderen tot 12 jaar negatief wordt beïnvloed. Dat blijkt uit een tweede gezondheidsonderzoek van het RIVM waarbij op 420 plekken neergedaalde stof is opgeveegd en onderzocht. Buiten én binnen.

82 reacties

 • Gothfrith Bombast

  1 jaar geleden
  @H. Hoogstraete Een blik van 100 milliseconden op Wikipedia leert ons dat PB 210 instabiel is en niet vrij op aarde voorkomt.
 • JR K

  1 jaar geleden
  Normaal reageer in niet op reacties maar de reactie van Vincent Albers was wel een goede. Zelf geboren en getogen in Westzaan waar ook regelmatig de schoorsteen "afgeblazen" werd van de oude blauwselfabriek NV Avis. Dat wil je in deze huidige tijd niet meer meemaken. Van de blauwselfabriek werd het gepikt maar de mensen waren toen ook al van mening dat de toenmalige hoogovens moesten stoppen met hun vervuiling. Als de wind verkeerd stond hadden wij er ook last van. Alles zwart.
 • H. Hoogstraate

  1 jaar geleden
  Bij alle berichten over de schadelijkheid van het stof dat wordt uitgestoten door Tata steel lijkt het volgende vergeten te worden. De schadelijkheid van lood is alom bekend. Het leidt tot nadelige effecten op het zenuwstelsel en de hersenen. Dit geldt voor alle soorten lood. Er is echter één soort, de isotoop lood-210, die bovendien radioactief is. Deze komt met name voor in materialen die uit de aardkorst komen zoals aardgas, olie, steenkool en ertsen. Besmetting hiermee kan leiden tot kanker
 • Sander Linden

  1 jaar geleden
  Wereldwijde lockdowns vanwege een virus. Maar de fabrieken worden niet platgelegd die hun ziekmakende fijnstof uitstoten. Zo'n 15.000 doden door fijnstof. Per Jaar. In Nederland.
 • Tom Vermeulen

  1 jaar geleden
  Kijk nog eens naar de NOS-documentaire over TataSteel met de titel "geliefde vervuiler". Die twee woorden zeggen alles. Wij praten steeds over de fabriek en de schadelijke effecten op omwonenden. Maar veel van die omwonenden werken bij of voorTataSteel. En hebben kinderen. Dus doldrieste reageerders, welke reactie verwacht u van hen?