RIVM ziet steeds meer bewijs: kinderen spelen marginale rol bij verspreiding corona
CORONADATAWat is er in krap zes weken tijd veranderd dat basisscholen nu toch open kunnen? Het RIVM ziet steeds meer aanwijzingen dat jonge kinderen amper heftige klachten krijgen van het coronavirus. ‘Ze zijn niet de verspreiders, maar de ontvangers'.
Plots staat de leraar pontificaal in de frontlinie van de coronacrisis. De nog altijd schaarse testcapaciteit komt ook beschikbaar voor docenten die straks weer voor de (halve) klassen staan als 11 mei de scholen opengaan. Als leraren dan klachten krijgen, worden ze ‘laagdrempelig getest’, dat is nu alleen nog weggelegd voor zorgpersoneel.
Maar waarom mogen kinderen nu weer naar school, wat is er veranderd sinds half maart, toen de scholen in één klap dicht gingen?
Het antwoord: niet zo bijster veel. Destijds vonden de adviseurs van het Outbreak Management Team ook dat de scholen open konden blijven, gegevens over het virus uit China toonden aan dat kinderen slechts een marginale rol spelen bij de verspreiding. Maar omdat de onrust bij ouders, docenten en medisch specialisten te groot was, besloot het kabinet toch om de scholen te sluiten. Ruim vijf weken later zijn de deskundigen nog iets meer overtuigd van hun aanvankelijke gelijk.
De cijfers
RIVM-directeur Jaap van Dissel ziet zeker vier positieve signalen. Allereerst zijn er de kale feiten: slechts 124 kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 zijn positief getest op het virus, dat is samen nog geen 0,3 procent van alle zieken. ,,De kinderen zijn dus sterk ondervertegenwoordigd.” Wel moet daarbij worden aangetekend dat er tot dusver 38 kinderen van nul tot vier in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, al valt niet uit te sluiten dat dit vooral uit voorzorg gebeurde (vanwege de erg jonge leeftijd).
Maar er is meer waardoor het RIVM en de regering het aandurven om jonge kinderen in halve klassen weer naar school te laten gaan: het langverwachte speciale onderzoek in Nederlandse corona-gezinnen laat - hoewel nog niet helemaal af - zien dat kinderen weinig heftige klachten kennen, dat ze onderling weinig verspreiden, en dat ze het minder vaak oplopen. ,,Ze zijn niet de verspreiders, maar eerder de ontvangers”, zei Van Dissel.
Ouders besmetten hun kinderen vaker dan andersom, blijkt ook uit het ‘dna’ van het virus in de onderzochte gezinnen. Daarbij hebben de GGD's in hun onderzoek naar de herkomst van het coronavirus in Nederland geen clusters gevonden rond scholen of kinderdagverblijven. ,,Dat geeft nog een indicatie dat kinderen niet zo'n grote rol spelen. Ook hebben we na het besluit van de schoolsluiting geen veranderingen gezien in de aantallen kinderen met corona. Dat zou anders geweest zijn als kinderen wel verspreiden.” En bij de tientallen griepstations in Nederland testte geen kind positief op het coronavirus.
Oude leven
De nieuwe gegevens bieden de experts en de regering genoeg houvast om 11 mei weer een stukje van het oude leven op te pakken. Al mogen leraren in de risicocategorie (ouder en kwetsbaar) thuis blijven, en voorzien kinderdagverblijven een planningschaos: ,,Het wordt een enorme puzzel”, reageerde directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang vanavond meteen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht
CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. ‘De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid. Daar wordt Nederland beter van’, schrijft hij zaterdag op Twitter. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Na het zoveelste ongeluk wordt stukje straat in Helmondse binnenstad afgesloten voor auto’s
Eens in de zoveel tijd rijdt iemand zich vast onder de monumentale poortwoningen in de Helmondse binnenstad. Om te voorkomen dat het een keer helemaal fout gaat, wordt de onderdoorgang bij de Eekhoornstraat afgesloten voor auto’s.
-
Update
Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, 42 verdachten opgepakt
Met een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht. Het leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld. De politie bleek vijf maanden mee te hebben gelezen met de berichten die zijn verstuurd bij telefoondienst Exclu. -
-
-
PREMIUM
Bij deze basisschool zijn ze er al klaar voor: ouders mogen de school niet meer in
Aparte verzamelplekken voor het wegbrengen van de kinderen, geen ouders meer de school in, looproutes en halve groepen. Het onderwijsteam van de Rietpluim in Nuenen is optimistisch over het heropenen van de basisscholen. ,,Het wordt een uitdaging ja, maar ook wel een mooie uitdaging.” -
PREMIUM
Stiekeme miljoenenhandel met Rusland in bloemen, ondanks boycot: ‘Niemand die er wat van zegt’
Boycot of niet: Russische vrouwen krijgen nog steeds bloemen uit Nederland van hun geliefden, vrienden of familie als er wat valt te vieren. Rechtstreeks mogen bloemen niet meer naar Rusland worden geëxporteerd, maar via een omweg belanden ze toch in de kraampjes in Moskou en Sint Petersburg én komt het verdiende geld ook weer in Nederland terecht. ,,Iedereen steekt z’n kop in het zand.”