RIVM ziet stijging coronagevallen als voorbode nieuwe golf, al waarschuwing voor ‘zomergolf’ in Duitsland
De stijging van het aantal positieve coronatests is waarschijnlijk het begin van een nieuwe coronagolf. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut weet alleen niet tot hoever het aantal besmettingen kan oplopen en wanneer de piek wordt bereikt.
,,We weten ook niet wat het betekent voor de ziekenhuisopnames, dat is heel onzeker. Maar als het aantal besmettingen verder stijgt, zal ook het aantal opnames stijgen”, zegt een woordvoerder.
Het RIVM kreeg in de afgelopen week 15.526 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal in zeven weken tijd. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen met 64 procent, en in vergelijking met de week daarvoor is het aantal positieve tests meer dan verdubbeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2887 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer in bijna twee maanden.
De stijging komt mogelijk door de opmars van twee nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Volgens het RIVM ‘winnen die steeds meer terrein in Nederland’. Die subvarianten maken mensen niet zieker dan de eerdere versies van de omikronvariant.
Het RIVM houdt de ontwikkeling van de pandemie in de gaten door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die aantallen stijgen sinds twee weken. Het RIVM heeft ook een site waar gebruikers hun klachten en hun zelftests bijhouden. Op die Infectieradar neemt het aantal meldingen ook toe.
Tekst gaat verder onder de grafiek
Mensen hoeven niet per se meer naar een teststraat om de bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. Een thuistest is op zich voldoende. Maar wie dat wil mag wel langs de GGD voor een test, en steeds meer mensen doen dat. De GGD’s hebben afgelopen week ruim 18.000 coronatesten uitgevoerd, het hoogste aantal in twee maanden tijd. Onder die testen zijn ook steeds meer besmettingen: vorige week bleken twee op de drie geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. Dat is het hoogste percentage sinds eind maart.
Stijging ziekenhuisopnames
Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe. In de afgelopen week zijn iets meer dan 200 mensen vanwege hun coronabesmetting in een ziekenhuis opgenomen, het hoogste aantal in vijf weken tijd. Het is bijna 17 procent meer dan de week ervoor. Het RIVM noemt die stijging beperkt en zegt dat in verpleeghuizen ook nog geen snelle toename van het aantal besmettingen te zien is.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2887 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 21 april, bijna twee maanden geleden. Amsterdam heeft de meeste positieve tests (189), gevolgd door Den Haag (113), Utrecht (109), Rotterdam (105) en Almere (58).
Vraag naar zelftesten
Drogisterijen merken dat de vraag naar coronazelftests weer toeneemt. Ten opzichte van vorige week is er een ‘sterke toename’, aldus koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Ook bij Kruidvat en Trekpleister herkennen ze dat en spreken ze over een toename van 50 procent in een week.
Desondanks is de vraag nog niet vergelijkbaar met die van begin dit jaar, toen er een grote coronagolf woedde. Nu staat Nederland pas aan het begin van een golf. ,,In de eerste maanden verkochten we vijf keer zo veel”, laat een woordvoerder van Kruidvat en Trekpleister weten. De ketens voorzien, net als Etos en Albert Heijn, geen problemen met de beschikbaarheid van de tests. Ook in de rest van de branche zijn genoeg tests beschikbaar, laat CBD-directeur Jos Jongstra weten.
Duitse gezondheidsminister waarschuwt voor coronagolf in zomer
Het gemiddelde aantal coronabesmettingen in Duitsland is binnen een week tijd meer dan verdubbeld. De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach waarschuwt op Twitter dat ‘een zomergolf’ eraan zit te komen.
‘Het vrijwillig dragen van mondkapjes in binnenruimtes en een vierde vaccinatie zijn de beste remedies’, schrijft Lauterbach op het sociale medium. ‘De vierde inenting beschermt tegen ernstige ziekte en vermindert, zij het onvolledig, het risico op infectie gedurende enkele maanden.’ Maar ook dat laatste helpt volgens de minister ‘enorm’.
Het gemiddelde aantal infecties per 100.000 inwoners over een week tijd is dinsdag in Duitsland gestegen naar 447,3. Vorig week was dat nog 199,9, blijkt uit cijfers van Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Experts waarschuwen dat het werkelijke aantal infecties hoger zal liggen, omdat niet iedereen meer een PCR-test laat afnemen.
Een vierde coronavaccinatie wordt in Duitsland nu alleen nog aanbevolen aan mensen van 70 jaar en ouder, zorgmedewerkers en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Maatregelenladders
In het corona-najaarsplan dat minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat er per branche ‘maatregelenladders’ komen om open te blijven. Die maatregelen variëren van lichte ingrepen - looproutes en spatschermen - tot zware restricties, zoals het coronatoegangsbewijs. Later deze week debatteert de Tweede Kamer over dat plan waarbij de ‘eigen verantwoordelijkheid’ centraal staat. Zo moeten generieke lockdownregels zo lang mogelijk voorkomen worden. Sectoren hebben allerlei ideeën aangeleverd, maar de specifieke plannen per branche komen pas later, zoals deze nieuwssite maandagochtend al meldde.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee jaar oud boek is bestverkochte boek van 2022: ‘Dit is uitzonderlijk’
Een boek dat al sinds 2020 in de Nederlandse winkels ligt, was vorig jaar het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, volgens de CPNB top 100 bestverkochte boeken van 2022. Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens, ging in 2022 ruim 212.000 keer over de toonbank. -
PREMIUM
Brief over bezuiniging op eten in bejaardenhuis was een fout: ‘Had nooit verstuurd mogen worden’
De brief met aangekondigde bezuinigingen op het eten bij het Delftse verzorgingshuis Die Buytenweye had niet zo verstuurd moeten worden, meldt zorgverlener Pieter van Foreest. Oudere bewoners kregen te horen dat maaltijden voortaan precies worden afgewogen om kosten te besparen. ‘Het spijt ons’, schrijft de zorgorganisatie in een nieuwe brief. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMzes vragen
Meer corona-infecties, komt er een zomergolf aan? ‘Staan er beter voor dan vorig jaar’
Nu het festivalseizoen losbarst en corona vergeten lijkt, neemt het aantal besmette mensen toch wat toe. Al zou een ‘zomergolf’ geen reden tot paniek moeten zijn. ‘We staan er beter voor dan vorig jaar.’ Zes vragen over het coronavirus en de aanpak voor het najaar.
-
‘Kabinet boekt nauwelijks vooruitgang met kringloopeconomie, meer dwang nodig’
Er is meer dwang nodig om ervoor te zorgen dat het kabinet vooruitgang boekt met kringloopeconomie. Nu verandert er ‘nauwelijks’ iets. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) komt snel met strengere regels. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar.