Rode auto niet voorafgaand aan schietincident Utrecht gestolen

De rode Renault Clio die maandag door Gökmen Tanis als vluchtauto is gebruikt, is niet al voorafgaand aan het schietincident elders in Kanaleneiland buitgemaakt. De auto is meegenomen in de directe omgeving van het 24 Oktoberplein.

Dat verklaart een politiewoordvoerder. Daarmee neemt de politie afstand van een eerdere verklaring, waarin wordt gesteld dat de Clio ‘vlak voor het schietincident’ gekaapt zou zijn op de Amerikalaan, op ongeveer een kilometer afstand van het 24 Oktoberplein. In de nieuwe lezing laat de woordvoerder weten dat de auto is buitgemaakt ‘in de directe omgeving’ van het plein. 

Daarmee sluit de politie aan bij de getuigenis van Frans Hoogendijk, de eigenaar van de Renault Clio. Die vertelde gisteren aan deze krant dat hij maandag op 24 Oktoberplein voor een verkeerslicht wachtte, terwijl in de tram naast hem de schietpartij begon. Daarna sprong hij uit zijn auto om te rennen voor zijn leven. Met de sleutels nog in het contact en de motor nog draaiende. Daarmee ging Gökmen Tanis er vervolgens vandoor. 

Volledig scherm
De initiële verklaring van de politie over de vluchtauto bij het schietincident op het 24 Oktoberplein in Utrecht © Screenshot politie.nl

De Renault Clio werd later die dag teruggevonden aan de Tichelaarslaan in Ondiep. Hoogendijk heeft zijn auto nog steeds niet terug. De politie heeft de auto nog nodig voor onderzoek.

Hoe Tanis uiteindelijk is gevlucht, blijft onduidelijk. Volgens getuige Nicky van Grinsven stapte de schutter aan de passagierskant van de vluchtauto in en liet hij zich door iemand anders wegrijden, zo vertelde hij bij het tv-programma Nieuwsuur.

De politie wil niet ingaan op deze verklaring. ,,Het onderzoek moet eerst worden afgerond, voordat we meer kunnen zeggen”, zegt de woordvoerder.

Volledig scherm
De aangepaste verklaring van de politie over de vluchtauto bij het schietincident op het 24 Oktoberplein in Utrecht. © Screenshot politie.nl
Volledig scherm
De auto die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan. Het gaat om een rode Renault Clio. © ANP
  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.