Volledig scherm
De hardloopster uit Amsterdam werd vlak voor de finish in Zaandam onwel en overleed later in het ziekenhuis. © Le Champion

Rode Kruis erkent fouten bij dodelijk drama Dam tot Damloop

Het Rode Kruis geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van een 25-jarige hardloopster die onwel werd tijdens de Dam tot Damloop van 2016 en daarna overleed. De hulporganisatie bood de nabestaanden “diepe excuses’’ aan.

Dat zegt de nieuwe algemeen directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, op de website van de organisatie. Hulpverleners van het Rode Kruis die worden ingezet bij evenementen maakten volgens haar een verkeerde inschatting en gaven niet de juiste hulp.

,,Deze afschuwelijke gebeurtenis heeft een hoop dingen verder blootgelegd die scherper en beter moeten. In de hulpverlening zelf maar ook in de manier waarop we leren van hulpverlening die niet goed gaat. Daar zijn we hier echt in te kort geschoten.” Ook zegt Van Schaik dat de nazorg voor, en de communicatie met de familie ,,ronduit onvoldoende” was.

De 25-jarige hardloopster uit Amsterdam werd op 25 september 2016 vlak voor de finish van de Dam tot Damloop onwel en overleed een paar dagen later aan een hitteberoerte.