De eikenprocessierups rukt op in Baarn.
Volledig scherm
De eikenprocessierups rukt op in Baarn. © Caspar Huurdeman C

Rode Kruis: Nederlander doet het fout na insectenbeet of contact eikenprocessierups

Een grote meerderheid van de Nederlanders weet niet of niet goed wat ze moeten doen na een tekenbeet of als ze in aanraking zijn gekomen met de eikenprocessierups, blijkt uit een enquête van het Rode Kruis. ,,Mensen gaan zich er pas in verdiepen nadat ze er last van hebben gekregen.”

Ruim 8 op de 10 Nederlanders weten niet wat ze moeten doen na aanraking met de stekelige, jeukende haren van de eikenprocessierups of met de brandhaartjes van de berenklauw, kwam naar boven in de enquête die vandaag wordt gepubliceerd. De haren van de rups kunnen tot grote irritatie aan huid en longen leiden, die van de berenklauw ook tot brandblaren.

Verkeerde antwoord

 De meeste Nederlanders zeggen dat ze wel weten wat ze moeten doen na een teken- of insectenbeet, maar geven daarna meestal het verkeerde antwoord. Maar zes procent van de ruim 700 ondervraagde personen wist dat je na een insectenbeet ‘de angelmoet wegschrapen met je vingernagel of de botte kant van een mes en daarna de plek moet koelen’. Bijna de helft van de Nederlanders wil dat met een pincet doen, maar dan maak je kans juist meer gif in je lichaam te krijgen.

,,Dit is de periode van het jaar dat we veel last hebben van dit soort beesten en planten. De eikenprocessierups zorgt voor steeds meer overlast. Dat merken ook onze medewerkers op festivals”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag. Die rups ontwikkelt zich dit jaar door het warme weer sneller dan andere jaren.

Tekenbeet: draaien of trekken?

Over wat te doen na een tekenbeet, kun je discussie voeren. 66 procent van de ondervraagden antwoordde op die vraag dat je de teek ‘er met een draaiende beweging uit moet trekken’. Dat is ook wat producenten van speciale tekentangen en -kaarten adviseren. Het Rode Kruis en het RIVM zeggen echter dat je het beestje er juist recht uit moet trekken.

Van der Gaag: ,,Mensen zeggen vaak: oh ja, ehbo, dan moet ik ook nog een keer leren. Maar gaan zich er pas echt in verdiepen als ze zelf iets hebben meegemaakt. Terwijl het belangrijk is om dat niet af te wachten. Als je weet wat je moet doen, ben je ook sneller geneigd andere mensen te helpen.”

Wat doe je, volgens de gratis EHBO-app van het Rode Kruis, bij:

Een tekenbeet: Pak het beest met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid van het slachtoffer vast. Knijp niet in het lichaam van de teek. De teek met een rechte beweging uit de huid trekken. Daarna de huid ontsmetten. Gebruik je een tekentang? Volg dan die aanwijzingen.

Een insectensteek: Een eventuele angel wegschrapen met je vingernagel of de botte kant van een mes en de plek koelen met een nat compres of coldpack.

Als je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups: De brandharen verwijderen met plakband of kleefpleister, en de huid spoelen met veel (lauw) water

Als je in aanraking bent geweest de berenklauw: De huid wassen met lauw water en zeep en de plek uit de zon houden

Eikenprocessierups
Volledig scherm
Eikenprocessierups © Carlo ter Ellen