Volledig scherm
© anp

Rode potlood gaat zo snel mogelijk in de ban

De stemcomputer moet zo snel mogelijk terugkomen. Dat wil de Tweede Kamer na onthullingen van deze krant over duizenden 'spookstemmen' bij de gemeenteraadsverkiezingen. 'Dit is echt niet meer van deze tijd.'

 
'Eerlijke verkiezingen zijn wel het meest fundamentele kenmerk van een democratie.'
VVD-Kamerlid Joost Taverne

De Tweede Kamer wil liever gisteren dan vandaag terug naar de stemcomputer. Het rode potlood en stembiljet, dat in de woorden van VVD-Kamerlid Joost Taverne 'zo groot is als een ouderwetse wegenkaart', behoren dan definitief tot het verleden. Wat de VVD betreft zijn de Europese verkiezingen, die over 2 maanden worden gehouden, al de laatste met potlood en papier. Daarna moet de stemcomputer terug.

Geblunder met stemmen tellen
Tot nu toe had de Kamer geen haast met de herintroductie van de stemcomputer. Maar het geblunder bij de raadsverkiezingen vorige woensdag brengt daar verandering in. Deze krant onthulde de afgelopen dagen dat er onduidelijkheid is rond vele duizenden stemmen, die verkeerd zijn geteld.

'Zodra het technisch kan, moeten we terug naar de stemcomputer', aldus Taverne. 'Ik reken op brede steun.' De liberaal vindt het 'zorgelijk' dat stemmen zo massaal kwijtraken, 'of niet terecht komen bij de partijen waarvoor ze bestemd zijn'. 'Eerlijke verkiezingen zijn wel het meest fundamentele kenmerk van een democratie.'

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de stemcomputer ook terug, maar dan wel op een zorgvuldige manier. Hij wil er bij de Kamerverkiezingen van 2017 weer mee experimenteren. Taverne wil sneller gaan: experimenteren bij de Statenverkiezingen van 2015 en definitief invoeren in 2017.

Geen excuus voor broddelwerk
Volgens 50Plus-Kamerlid Norbert Klein zijn 'mensenwerk' en 'de lange werkdag in het stemlokaal' geen excuus voor het broddelwerk dat inmiddels aan het licht is gekomen. 'Elke stem telt, zeggen we altijd, en dan moet je dus geen massa's spookstemmen hebben van ook nog eens een zodanige omvang dat ze de uitslag beïnvloeden.'

Ook PvdA, D66 en GroenLinks vinden dat het tijd is voor een terugkeer van de stemcomputer. Maar de partijen willen dan wel zeker weten dat de computer helemaal veilig is. De oude zijn na 2006 niet voor niks afgeschaft wegens fraudegevoeligheid.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”