Volledig scherm
Rodegistrijst mag dan een voedingssupplement zijn; de bijwerkingen kunnen ernstig zijn. © thinkstock

Rodegistrijst is niet zo onschuldig als gedacht

Rodegistrijst wordt de hemel ingeprezen als cholesterolverlager. Maar bijwerkingencentrum Lareb is kritisch: het populaire voedingssupplement kan gezondheidsklachten veroorzaken.

Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van de rijst. De klachten variëren van spierpijn en maag- en darmklachten, tot ernstige klachten zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd van bloed.

Cholesterolverlager

Rodegistrijst, dat in Nederland te koop is onder allerlei merknamen bij de drogist en natuurvoedingswinkel, is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Een van de belangrijkste werkzame stoffen in het supplement is een natuurlijke statine, een cholesterolverlager. Artsen schrijven die op recept voor.

Rodegistrijst is al langer omstreden. De supplementen hebben niet standaard dezelfde dosering. Ook kan het dezelfde bijwerkingen veroorzaken als een geneesmiddel op doktersrecept.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet desgevraagd in de waarschuwing van Lareb geen reden voor nader onderzoek. ,,We hebben officieel geen verzoek gekregen of klachten ontvangen. Op dit moment zijn er andere prioriteiten'', zegt een woordvoerder.