Volledig scherm
© ANP

Roemer na SP-crisis: Dit gaat je niet in koude kleren zitten

SP-leider Emile Roemer reageert verbeten op het AD-artikel van gisteren, waarin anonieme Kamerleden kritiek uiten op hem en op de koers van de Socialistische Partij. Roemer vindt dat er helemaal niks mis is met het reilen en zeilen binnen de SP of met zijn eigen functioneren.

Quote

Dit heeft niets met klokkenlui­ders te maken, sodemieter op!

Emile Roemer
Volledig scherm
Leo de Kleijn was de enige uit de partij die niet anoniem kritiek had op het functioneren van Roemer © Jan de Groen

De SP steunt klokkenluiders toch juist altijd? Behalve als het om de SP gaat, blijkbaar.

,,Dit zijn geen klokkenluiders. Die zeggen open en eerlijk als er iets niet deugt. Dat vind ik een goeie houding. Dit heeft niets met klokkenluiders te maken, sodemieter op!"

De enige SP'er die wél met naam genoemd wilde worden in het artikel, Leo de Kleijn uit Rotterdam, daarvan zegt de fractietop nu: ,,Die kan het wel vergeten.'' Díe cultuur zorgt ervoor dat mensen anoniem hun mening geven.

,,Leo die eh...dan ga ik weer over mensen praten, wat ik eigenlijk liever niet doe. Want dan doe ik hetzelfde."Maar hij strijdt juist met open vizier.,,Hij had graag op de lijst gewild en de kandidatencommissie had goede redenen om hem niet op de lijst te zetten. Ik ben het volstrekt oneens met zijn kritiek. Dat weet hij."

Quote

We hebben bij de SP altijd een cultuur gehad waarin mensen kritisch op elkaar mogen zijn. Altijd.

Emile Roemer

U hebt alle Kamerleden op de man af gevraagd: ,,Was jij het lek?'' Heeft dat wat opgeleverd?

,,Daar ga ik niks over zeggen."

Zou het represailles opleveren als u erachter komt?

,,Ik wil dit erover kwijt: we hebben bij de SP altijd een cultuur gehad waarin mensen kritisch op elkaar mogen zijn. Altijd.

,, We discussiëren wat af in alle geledingen van de partij. Daarna volgt een besluit en dan gaan we het zo doen. Het lijkt er nu op dat er mensen zijn die daar anders over denken en hun frustraties wilden uiten."

Met die mensen zit u straks weer in de fractie.

,,Wellicht. Mensen die het op deze manier willen, dat zal ik niet tolereren."

Denkt u dat er mensen opstappen?

,,Geen idee."

Velen vinden dat de SP te veel een one-issue partij is geworden: u praat alleen over zorg, zorg en nog eens zorg.

,,Als je interesse had getoond, had je me op tv kunnen zien over arbeidsmigratie bij WNL, ik heb een lezing gehouden over 25 jaar Verdrag van Maastricht en een opinieartikel gepubliceerd dat jullie niet wilden hebben over de rechtsstaat. Drie onderwerpen waarover ik ook een steen in de vijver wilde gooien."

Volledig scherm
SP-leider Roemer na het ingelaste crisisberaad © ANP
Quote

Het laat mij niet koud als er verhalen de wereld in worden geslingerd met zoveel impact

Emile Roemer

We bespeuren intens chagrijn bij u.

,,Dat is ook een beetje de tijd van de dag. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Gelukkig ben ik een mens en dat wil ik graag zo houden.Ik heb leukere dagen gekend."

Het gaat te weinig over integratie, vluchtelingen en asiel volgens de criticasters.

,,Je mag me alles voor de voeten werpen, maar dat niet! Kamerlid Sadet Karabulut heeft zo veel debatten gedaan, ik ben veel op tv geweest over dit onderwerp. Ik wil hierover geen onzin aangesmeerd krijgen."

Er wordt binnen de SP verdeeld gedacht over de opvang van vluchtelingen. Hoe lost u dat op?

,,Daar hebben wij lang met elkaar over gesproken. Ik ben naar vluchtelingenkampen gegaan, naar Griekenland geweest. Het debat heb ik zelf gedaan en dan zeggen dat ik daar niets mee doe? Verwijt me niet dat ik niet vooraan stond."

Maar Asscher, Wilders en Pechtold schitteren op dit onderwerp. U vecht zich er niet tussen.

,,Mensen hadden misschien gewild dat ik veel harder aan de ene of de andere kant was gaan hangen. Wij hebben daar echter een heel genuanceerd standpunt over. Wilders heeft het veel makkelijker."

Dat u niet scoort in peilingen tegen een kabinet dat 52 miljard bezuinigt, hoe kan dat?

,,Als het één op één zo gemakkelijk was geweest... De wereld staat niet stil, de mensen zijn verschrikkelijk boos en in verwarring. Ze zijn de laatste jaren opgevoed in een crisistijd, met de gedachte: Nu moet ik vooral aan mezelf denken."

Zijn jullie niet te veel op de PvdA gaan lijken, een vlakke bestuurderspartij geworden? Ook omdat je graag wilt regeren.

,,Ik ga niet regeren tegen elke prijs. Vijf jaar geleden kregen we het verwijt: 'Ga toch eens besturen!' Nu doen we dat en wordt ons weer verweten dat we te veel besturen."

Journalisten van allerlei media zeiden vandaag dat dit onderhuids al speelde en nu eindelijk is opgeschreven. Hadden jullie het zelf niet door?

,,Onzin. Alle discussies die we zogenaamd niet zouden aanhalen, daar wordt daadwerkelijk over gedebatteerd en gestemd binnen de SP."

Mensen worden ongelukkig in uw fractie, zeggen ze.

,,Hier word ik vandaag ook ongelukkig van. Daar kan ik niets mee."

We willen u niet de put in praten, maar iedere partij komt in een rottingsproces aan de beurt. Dit lijkt er sterk op.

,,Godallemachtig! Er zullen best mensen zijn die het niet eens zijn met de gemaakte keuzes. Niet voor niets komen allerlei mensen niet terug op de lijst. Natuurlijk balen zij daarvan. Maar het laat mij niet koud als er verhalen de wereld in worden geslingerd met zoveel impact. Dan vraag ik toch aan alle fractieleden: ,,Kom eens even koffie doen, wat moeten we?'' Als ik dat niet zou doen, dan hadden we pas een probleem."