Volledig scherm
Emile Roemer bij het Jeugdjournaal © ANP

Roemer: 'Nadenken over tijdelijk verbod op peilingen'

SP-lijsttrekker Emile Roemer vindt dat er moet worden nagedacht over een verbod op peilingen in de laatste weken voor de verkiezingen, zoals in bijvoorbeeld Frankrijk bestaat. 'Daarmee haal je de hype weg', zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Roemer ziet ook wel een nadeel: de vrijheid van meningsuiting wordt aan banden gelegd. Toch vindt hij dit onderwerp 'een goede discussie waard'. Hij wil dat die na de huidige verkiezingen wordt gevoerd.

Volgens sommige deskundigen heeft het grote aantal peilingen vlak voor de verkiezingen effect op het gedrag van politici en zouden ook de kiezers erdoor beïnvloed worden.

Paars
Roemer herhaalde in Buitenhof de vrees dat de PvdA uit is op een paars kabinet met VVD en D66. Hij pleitte opnieuw voor een links blok van SP, PvdA en GroenLinks, dat voor de rechtse partijen 'een blok aan het been' kan zijn in de formatie. Dat hij na de verkiezingen vicepremier wil worden onder PvdA-leider Diederik Samsom sluit Roemer niet helemaal uit, maar op dit moment denkt hij dat hij het beste tot zijn recht komt in de Tweede Kamer.

Roemer zei zich grote zorgen te maken over topbestuurders die hun verantwoordelijkheid niet nemen en vooral bezig zijn met het najagen van hun eigenbelang. In de private sector moet dit gedrag aan banden worden gelegd door werknemers meer invloed te geven op het bestuur van een bedrijf, vindt de SP-leider.

Roemer verklaarde zich 'sceptisch' over Europa, al denkt hij niet dat het mogelijk is alle stappen van de afgelopen decennia terug te draaien. Wel zei hij dat hij 'principiële bezwaren' heeft tegen het overdragen van soevereiniteit aan Brussel.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”