Volledig scherm
SP-leider Emile Roemer. © ANP

Roemer nuanceert uitspraak: 'Het ging om een statement'

SP-leider Emile Roemer heeft donderdagavond zijn uitspraak over het niet betalen van een eventuele Europese boete voor het overschrijden van de 3-procentsnorm genuanceerd.

Alleen in het uiterste geval wil Roemer een boete betalen, zei hij in het televisieprogramma Nieuwsuur. 'Dan is er wel heel veel water door de Maas gestroomd', aldus de SP-leider.

'Als die boete er wel komt, ben ik ervan overtuigd dat heel Nederland en heel Europa vinden dat we hem niet hoeven te betalen.' Roemer liet weten dat zijn uitspraken in het interview met het Financieele Dagblad alleen om een statement gingen, hij wilde duidelijk maken dat zijn partij er alles aan zal doen om het niet tot een boete te laten komen.

Begrotingstekort
De regels schrijven voor dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar niet hoger dan 3 procent mag zijn. Idioterie, noemde Roemer dat in het interview. De belangrijkste taak is volgens hem om de economie weer aan de gang te krijgen. 'Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body.'

Roemer kreeg daardoor donderdag flinke kritiek. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) nam afstand van Roemers opmerkingen en noemde het 'dieptriest'.

PvdA en D66 haalden vandaag ook uit naar Roemer na zijn uitspraken. Ook VVD en CDA namen afstand van de SP-leider.