Volledig scherm
Emile Roemer © anp

Roemer woest na 'laffe aanval' van eigen Kamerleden

Emile Roemer is woest over de stevige kritiek die SP-Kamerleden vanmorgen anoniem in deze krant hebben geuit op zijn functioneren. ,,Het is zo laf als maar zijn kan", zegt de fractievoorzitter, die vindt dat die leden moeten vertrekken bij de partij.

Quote

Dit soort politieke spelletjes laten zien waarom bepaalde mensen niet hoog op de lijst staan

Ronald van Raak
Volledig scherm
Ronald van Raak © anp

Roemer zegt verbijsterd te zijn na het lezen van deze krant vanmorgen. ,,Dit gedrag hoort niet bij de SP thuis. Die mensen moeten zich afvragen of ze wel bij de juiste partij zitten."

De SP-leider heeft ,,broodnodige gesprekken met collega-kameraden'' gevoerd over de kritiek op zijn optreden. Hij probeert er in de gesprekken achter te komen wat er is gebeurd, wie het heeft gedaan en hoe het zover heeft kunnen komen.

Van Raak
Ook andere SP-prominenten reageren als door een wesp gestoken door de kritiek. ,,De Kamerleden zijn blijkbaar te onzeker van hun zaak om het in het openbaar te doen", zegt Ronald van Raak in De Ochtend op NPO Radio 1. Hij noemt de kritiek laf en spreekt van politieke spelletjes. ,,Ze zijn misschien bang dat ze het op een democratische manier niet redden."

Van Raak snapt niks van de kritiek, mede omdat de SP juist open zou staan voor alternatieve meningen. ,,Iedereen heeft kunnen stemmen over de keuzes voor het team, de koers en de campagnes. Dan ga je gezamenlijk de strijd voeren en dan vind ik het laf als je anoniem reageert in de krant. Dan zet je jezelf buitenspel."

Renske Leijten, nummer twee op de lijst, betreurt het dat interne discussies naar buiten lekken. ,,We hadden als partij altijd het gebruik dat we intern snoeihard zijn met kritiek, maar naar buiten toe de rijen gesloten houden. Ik vind het zorgelijk dat we dat niet meer doen. Mensen die anoniem kritiek uiten in de krant, een beetje zitten te lullen, moeten opstaan als er een lijsttrekkersverkiezing is.''

Quote

Conflicten worden niet opgelost. Roemer heeft sinds zijn aantreden nooit onderhoud gepleegd. Want Emile duikt

SP-Kamerlid

Poll

Met Emile Roemer aan het roer wordt de SP nooit een grote partij

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
28866 stemmen

Fiasco
Vanmorgen deden meerdere SP-Kamerleden hun beklag over Roemer. Ze twijfelen aan zijn geschiktheid als lijsttrekker van de partij en zijn bang dat de komende Tweede Kamerverkiezingen voor de SP opnieuw uitdraaien op een fiasco. ,,Het broeit omdat er dingen te lang zijn blijven liggen", zegt een van hen. ,,Conflicten worden niet opgelost. Roemer heeft sinds zijn aantreden nooit onderhoud gepleegd. Want Emile duikt. Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland." 
 
De onvrede is zo groot dat de Kamerleden op eigen initiatief contact hebben gezocht met deze krant. De aanhoudend slechte peilingen en de onwrikbare koers van de top zaaien verdeeldheid bij het partijkader en binnen de Tweede Kamerfractie. 

Ook vanmorgen blijven vanuit de SP nieuwe signalen komen dat 'veel mensen ongelukkig zijn in de fractie'. Ook is de heersende mening dat leider Emile Roemer alles te veel op z'n beloop heeft gelaten. 

Nationaal Zorgfonds
De verdeeldheid draait mede rond de focus op het Nationaal Zorgfonds, een plan om één grote zorgverzekeraar op te zetten en het eigen risico af te schaffen. Er is een groep SP'ers die deze strategie slecht vindt. Andere onderwerpen zijn ook belangrijk voor een potentiële nieuwe achterban. 

,,Aan de ene kant wordt gezegd dat er geen keuzes worden gemaakt en aan de andere kant dat er allemaal verkeerde keuzes worden gemaakt", reageert Van Raak. ,,Op de zorgcampagne ben ik heel trots. Je moet je successen ook vieren. En ik ben als Kamerlid ook met heel veel andere dingen bezig."  

Van Raak doet de kritiek daarnaast af als een 'achterhoedevecht van mensen die niet op lijsten komen en daar toch een beetje boos over zijn'. ,,Het is een klein clubje."