Volledig scherm
© afp

Roep om apart spoor na ramp chemietrein

Gemeenten in Nederland zijn opgeschrikt door de treinramp in België, omdat de trein met gevaarlijke stoffen kort daarvoor door dichtbevolkte wijken in Zuid-Holland en Brabant reed. Gemeenten eisen nu een apart spoor voor treinen die chemische stoffen vervoeren. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bij de ramp vielen afgelopen weekend één dode en 49 gewonden, doordat zij giftige gassen inademden die waren vrijgekomen toen de trein met chemische stoffen ontspoorde en explodeerde.

De trein was enkele uren voor de crash nog door dichtbevolkte gemeenten als Dordrecht en Roosendaal gereden. Nadat de trein ontspoorde in Oost-Vlaanderen, ontploften drie van de dertien wagons. Bij de daaropvolgende brand - over een afstand van 500 meter - kwamen kankerverwekkende stoffen vrij. Omwonenden raakten gewond doordat ze de giftige gassen inademden. Er zou onvoldoende zijn geëvacueerd. De meeste mensen raakten gewond doordat zij binnen moesten blijven, terwijl de giftige dampen via het bluswater en de riolering juist hun woningen binnendrongen. Een 64-jarige man overleed daardoor in zijn woning. De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk, al zouden er aanwijzingen zijn dat er sprake was van een kapotte wissel. Ook wordt onderzocht of de Nederlandse machinist te hard heeft gereden.

Na de ramp is het debat over gevaarlijk treintransport ook in ons land weer opgelaaid. Bestuurders van de Zuid-Hollandse gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht pleiten voor een apart spoor voor gevaarlijke transporten. Ze willen hierover in gesprek met de Tweede Kamer en de provincie. De treinen rijden nu nog over het reguliere spoor, dat in enkele gemeenten dwars door de bebouwde kom loopt.

'Dodental bij ramp in Nederland was vele malen groter geweest'
'De ramp in België is een triest bewijs dat het erg mis kan gaan. En als dat hier was gebeurd, was het aantal doden nog vele malen groter geweest,' zegt Jasper Mos, wethouder Verkeer in Dordrecht, tegen het Algemeen Dagblad.

Mos werd zaterdagochtend wakker met het nieuws dat een trein vol gevaarlijke stoffen was verongelukt in het Vlaamse Wetteren. Een trein die kort ervoor nog door 'zijn' Dordrecht was gereden, zoals er volgens hem dagelijks 300 passeren. 'Dit toont wel aan dat er meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn op het gebied van vervoer van gevaarlijke stoffen.'

Samen met buurgemeente Zwijndrecht - waar de bewuste trein vrijdagavond vertrok - ijvert Mos voor een alternatieve route voor 'giftreinen', een apart spoor, of ten minste een ondertunneling waar het spoor door dichtbebouwd gebied gaat. 'Als het binnen Dordrecht of nabij Zwijndrecht misgaat, is de kans groot dat er meer slachtoffers vallen,' zegt Zwijndrechts burgemeester Maria Wiebosch tegen het Algemeen Dagblad.

De twee gemeenten hopen met een lobby in de Tweede Kamer en bij de provincie bijval te kweken voor hun plannen.