Volledig scherm
Grote rookwolken bij een brand in een varkensstal in het dorp Erichem. © ANP

Roep om maatregelen na grootste stalbrand ooit

De brand in een varkensstal in het Gelderse Erichem, waar gisteren alle 20.000 varkens omkwamen, voert de discussie rond brandveiligheid in stallen op. Dit soort branden komen steeds vaker voor nu de stallen steeds groter worden, waarschuwt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. De Partij voor de Dieren gaat na de zomer opnieuw op maatregelen aandringen om de kans op dit soort drama's te beperken.

Volledig scherm
© ANP

Ondanks massale inzet van hulpdiensten was de dood van de 20.000 varkens in de stal niet te voorkomen. De hulpdiensten hebben nog geprobeerd de dieren te bevrijden, maar zijn daar snel mee gestopt. ,,In dit geval kwam er zoveel asbest vrij, dat de brandweer besloot de omwonenden te waarschuwen. De dieren waren toch al niet meer te redden”, erkent Wakker Dier-woordvoerster Anne Hilhorst.

Bij een stalbrand zijn de dieren die geen kant op kunnen vaak niet meer te redden. ,,De brandweer komt vaak te laat. De stallen liggen meestal in een afgelegen gebied, wanneer de brandweer aankomt, is de brand is dan al zover verspreid”, legt Hilhorst uit. ,,De dieren sterven een verschrikkelijke dood. De meeste sterven door de hitte. Hun luchtwegen branden weg en ze lopen brandwonden op.”

Vorig jaar kwamen er volgens cijfers van Wakker Dier 200.000 dieren om door branden in stallen. ,,Een absurd rampjaar. Maar nu zitten we al op 185.000, terwijl het einde van het jaar nog niet eens in zicht is.”

Goed mis

Quote

20.000 varkens in één stal in absurd veel. Als het mis gaat, gaat het meteen goed mis

Anne Hilhorst, Wakker Dier

De stalbrand van gisteren maakt nog eens pijnlijk duidelijk waar dierenrechtenorganisaties al veel langer campagne voor voeren. Nog nooit zijn er zoveel varkens om het leven gekomen. Hilhorst: ,,Vorig jaar kwamen 10.000 varkens om bij een stalbrand in Oirschot, deze stal was twee keer zo groot.”

Dat is volgens Wakker Dier ook precies het probleem: de stallen die steeds groter worden. ,,20.000 varkens in één stal in absurd veel. Als het mis gaat, gaat het meteen goed mis.”

Dieren worden volgens de dierenrechtenactivisten ‘super slecht beschermd’. ,,Een brandmelder is niet eens verplicht. Er is vaak geen bluswater en de wetgeving is enorm laag", zegt Hilhorst. ,,Er zijn boeren die wel wat doen, maar er zijn er ook zat die vastzitten in een oud systeem en geen geld hebben om maatregelen te nemen."

Op papier

Volledig scherm
© ANP

Dierenrechtenorganisaties eisen scherpere wetgeving en investeringen in nieuwe technieken waardoor dieren wél kunnen vluchten als er brand uitbreekt. ,,Het bestaande actieplan van de overheid van 2011 is er eigenlijk alleen één op papier. Het werkt niet”, stelt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. ,,Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren.''

Daarbij gelden de sindsdien te nemen maatregelen vooral voor nieuwe stallen, aldus Ouwehand, terwijl de meeste dieren in oudere stallen zitten. Het aanbrengen van luchtwassers om de lucht schoner te maken, is ook een slechte zaak, aldus Ouwehand. ,,Die maken stallen nog brandgevaarlijker.'' De lucht schoner maken moet je volgens haar doen door minder dieren te houden.

Ondergeschikt belang

Volgens de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren in de gemeente Buren, waar Erichem onder valt, is de brandveiligheid van dergelijke grote stallen van ondergeschikt belang. ,,Dit betekent dat in een stal geen brandmelders, sprinklers, nooduitgangen of brandwerende ramen en deuren verplicht zijn", zegt raadslid Joop de Jonge.

Ook volgens Wakker Dier moeten er, als er al zulke grote stallen worden gebruikt, veel strengere maatregelen komen, maar liever ziet de organisatie kleinere bedrijven.