Volledig scherm
© anp

Roken op schoolpleinen vanaf 2020 verboden

Roken op het schoolplein mag in 2020 niet meer. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van de ChristenUnie om alle schoolpleinen over vier jaar volledig rookvrij te maken.

Volgens onderzoek van de VO-raad, de sectorganisatie voortgezet onderwijs, heeft nu 53 procent van de middelbare scholen en 6 procent van het middelbaar beroepsonderwijs een rookvrij schoolplein. ,,Omdat zien roken, doet roken, ben ik heel blij dat we binnenkort geen sigaretten meer in en rond scholen zien. Een grote stap voorwaarts voor de gezondheid van onze jongeren'', meent Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst stelde in 2000 al voor om roken op schoolpleinen te verbieden. Dat voorstel haalde het toen niet in de Tweede Kamer.

Meer maatregelen
Het aankomende rookverbod op schoolpleinen is niet de enige maatregel die dinsdag werd aangekondigd. Zo komen er vanaf 20 mei dit jaar afschrikkende afbeeldingen op de pakjes sigaretten, iets wat in meerdere Europese landen al gebruikelijk is. Daarnaast zullen mentholsigaretten uit de schappen zijn verdwenen in 2020, net als andere sigaretten met specifieke smaakjes zoals vanille of aardbei.

Staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) is ook bezig met een zogeheten 'displayban'. Dit houdt in dat tabaksproducten niet meer zichtbaar in de winkelschappen mogen liggen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft tot juni 2016 om hier een plan voor te maken.