Volledig scherm
Jan Hemmer en Jenny Sinke (r), van het Bierreclame Museum in Breda, worden horendol van het gepingpong in de Haagse politiek over het rookverbod in de cafés.

Roken toch taboe in álle cafés

Het rookverbod wordt waarschijnlijk weer aangescherpt. Morgen zal - dankzij de SGP - een nipte Kamermeerderheid de wens uitspreken om de horeca 100 procent rookvrij te maken. De kleine kroegen, die de asbak koste wat het kost op tafel willen houden, vrezen voor hun bestaansrecht.

Poll

Roken toch taboe in álle cafés

  • Eindelijk! (48%)
  • Jammer (52%)
12625 stemmen

Lenny Sinke is woest. Wéér lijkt het rookbeleid in de horeca te worden omgegooid. De uitbaatster van een kleine kroeg in Breda voorspelt dat straks vooral kleinere horecagelegenheden in niet-stedelijke gebieden wel kunnen sluiten. Het gaat al slecht door de crisis, als klanten er straks niet meer mogen roken wordt dat volgens haar de nekslag voor veel uitspanningen. 'Dan blijven mensen gewoon thuis, dat is treurig,' zegt ze vandaag in het AD.

Nipte meerderheid
Morgen zullen PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren een ChristenUnie-motie steunen om opnieuw een rookverbod voor alle horeca in te voeren. Vooral de deelname van de gereformeerde partij, nodig voor een Kamermeerderheid, was lang onzeker.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft wel even getwijfeld, zegt hij. Maar nu is hij om. 'Toen de discussie over een rookverbod 2 weken geleden oplaaide, dacht ik: daar moeten we het maar eens over hebben in de fractie. We hebben lang in dubio gestaan, omdat hier sprake zou kunnen zijn van zwalkend beleid. Toch hebben we nu besloten dat een totaal rookvrije horeca de meest heldere boodschap uitdraagt. En de gezondheidsbelangen zijn uitermate groot.'

Totaalverbod
Eind 2010 kwam de nieuwe minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, de horeca tegemoet door het rookverbod voor cafés kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel op te heffen. Maar sinds de laatste verkiezingen is er, met steun van regeringspartij PvdA, toch weer een nipte meerderheid voor een volledig rookvrije horeca.

Als de motie straks is aangenomen, is het aan het kabinet om de volgende stap te nemen. Dat zal intern nog de nodige voeten in aarde hebben. Regeringspartij PvdA is voor een totaalverbod, maar coalitiepartner VVD is de architect van de huidige uitzondering voor kleine kroegen. De rooklobby is woest over de wens van de Tweede Kamer. Jaap Brandligt van Natte Horeca Nederland stelt: 'Het rookvrij maken van de horeca zal desastreuze gevolgen hebben. De kroegcultuur zal uit de samenleving verdwijnen.'

Vlag uit
Antirookclub Stivoro hangt in elk geval de vlag uit bij een totaal rookverbod in de horeca. 'Wij hebben altijd gewaarschuwd voor grote problemen bij de handhaving zolang er uitzonderingen gelden," zegt een woordvoerder. ,,Daarnaast is een rookverbod zeer noodzakelijk om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. Het haalt roken uit de 'normale' sfeer, want normaal is het absoluut niet.'