Volledig scherm
Scouting Nederland wil haar scoutinggroepen rookvrij maken. © Scouting Nederland

Roken voortaan taboe bij Scouting Nederland

Roken is voortaan officieel taboe bij scouting Nederland. Er mag bij groepen niet meer worden gerookt. En alle terreinen worden rookvrij. De organisatie heeft daarover afspraken gemaakt met de Alliantie Nederland Rookvrij.

Volgens directeur Fedde Boersman hoort roken niet meer bij deze tijd. ,,We bieden kinderen de kans om in een gezonde omgeving te spelen en hun grenzen te verleggen, waardoor ze zich persoonlijk kunnen blijven ontwikkelen. En dat alles zonder het verkeerde voorbeeld te krijgen van de volwassenen om hen heen.'' Zijn organisatie moedigt leden ook het gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld ouders die roken als ze hun kinderen brengen of ophalen. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij is blij met de samenwerking. ,,Op een scoutingterrein, waar kinderen aan het spelen zijn, hoort roken niet thuis.''

Scouting Nederland zet al langer in het op rookvrij krijgen van scoutinggroepen. Zo kunnen verenigingen gratis een stappenplan downloaden met bijbehorende flyers en posters om een rookvrije vereniging te worden. Ook is er een speciaal mailadres waar scoutinggroepen terecht kunnen met hun vragen over het rookbeleid. In totaal zijn er in Nederland zo'n duizend scoutinggroepen met 110.000 leden: 85.000 jeugdleden tot 21 jaar en 25.000 vrijwilligers, waaronder de clubleiding. 

Quote

Op een Scouting­ter­rein, waar kinderen aan het spelen zijn, hoort roken niet thuis

Floris Italianer

Alliantie

De Alliantie Nederland Rookvrij is een initiatief van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. De organisatie werkt toe naar een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken. De ambitie is dat iedere ouder van een kind dat wordt geboren vanaf 2017 zijn of haar kind volledig rookvrij en meerookvrij kan laten opgroeien.

  1. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.
  2. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.