Rokers slaan pakjes in: vanaf vandaag zijn mentholsigaretten verboden
Het was maandag de laatste kans om mentholsigaretten in te slaan. Sinds dinsdag geldt namelijk een verbod op de verkoop en productie ervan. Uit een rondgang van deze site blijkt dat rokers nog snel de laatste pakjes kochten.
Het Europese Hof oordeelde in 2016 al dat de verkoop van sigaretten met muntsmaak verboden mag worden. Daarom wordt in de oudste tabakswinkel van Groningen momenteel flink ingeslagen. ,,Vanavond houd ik niet meer dan 20 pakjes over hoor”, stelt eigenaar Lucas Minke van de Primera.
Bij alle rokers is inmiddels het nieuws doorgedrongen dat het verkoopverbod morgen (in heel Europa) ingaat. Dat merkte Minke eind vorige week al. ,,Bepaalde favoriete producten raakten op omdat de productie vroeg is gestopt. Dan herinnert iedereen zich opeens dat dinsdag de laatste dag is. Dat dit verbod er zou komen was al langer bekend. Ze lopen hier met tien tot twintig pakjes per man de deur uit.”
Run op mentholsigaretten
Een verkoopster van tabakswinkel 't Sjoppie in Rotterdam-Zuid durft wel te zeggen dat er een run is op mentholsigaretten. ,,Tja, in plaats van één nemen ze nu drie pakjes mee. En gister verkocht ik elf pakjes aan een persoon.”
Volgens de medewerkster heeft haar baas de laatste tijd extra partijen sigaretten met muntsmaak ingekocht. ,,Daar vroegen klanten zelf ook om. Die zagen aan onze borden en reclame dat het verbod eraan ging komen.” Of het verbannen werkelijk nuttig is betwijfelt ze.
‘Lekkere' aroma
De voornaamste reden voor het verbod ligt bij het ‘lekkere’ aroma van de sigaret. De EU heeft als doel om roken en rookverslaving tegen te gaan. Het Europees Parlement meldde in 2016 dat meer dan één op de vier Europeanen rookt. Al eerder werden andere smaken dan tabak en menthol in sigaretten verboden.
Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen
Janwillem Burgering, van de tabaksbranche, gokt dat mentholrokers zullen overstappen naar de e-sigaret. ,,Daar heb je wel smaakjes. Maar het gezondste is natuurlijk om helemaal te stoppen.” Wat er gebeurt met de pakjes die overblijven? ,,Die mogen winkeliers terugsturen naar de fabrikant. Die zal ze vernietigen.”
Klein deel rookt menthol
Volgens de voorman van de tabaksdetailhandel raakt het verbod eigenlijk maar een klein deel van de rokers ,,Ik denk dat nog geen 10 procent menthol rookt. De meeste klanten en winkeliers waren goed op de hoogte. Er zullen vast geen rijen voor de deuren van tabakswinkels staan.” Bij de supermarkten zijn geen signalen binnengekomen dat er 'extra vraag zou zijn’ meldt een een woordvoerster van de branchevereniging.
Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigarettenfabrikanten, kan zich voorstellen dat er een grotere toeloop is. ,,Want het houdt echt op. Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen.”
Tankstations en supermarkten moeten de verkoop van sigaretten liefst komend jaar al razendsnel gaan afbouwen tot nul.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
CBS: Minder vergunningen verstrekt om woningen te bouwen
Ondanks het enorme woningtekort hebben Nederlandse gemeenten in het eerste kwartaal van 2022 minder vergunningen verstrekt om huizen te bouwen. In de eerste maanden van 2022 ging het om 16.600 te bouwen woningen. Dat is bijna 13 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMRechtszaak
Vergreep de klusjesman zich jaren aan zwakbegaafd kind? ‘Hij kreeg een rood hoofd toen ik binnenkwam’
Jarenlang kwam de 58-jarige C. de W. in Zwijndrecht bij een zwakbegaafde familie over de vloer als huisvriend. Hij voerde klusjes uit, verzorgde uitstapjes en gaf cadeautjes aan de verstandelijk beperkte dochter. Elke zaterdag schoof ook zijn eigen gezin aan tafel voor een gezamenlijk diner. Een traditie die in 2019 abrupt stopte toen het meisje een ‘geheim’ verklapte.
-
Kamer gaat zelf over contact met tabaksbranche
Kamerleden mogen zelf beslissen of ze zich aan de richtlijnen houden voor contact met de tabaksindustrie. Strenge aanwijzingen van het kabinet voor ministeries, provincies en gemeenten gelden niet voor de Tweede Kamer. -
PREMIUM
De goudmijn tabak verdwijnt uit de super, waar moet de roker nú naartoe?
Lichte paniek en ook wel boosheid bij supermarkten en pompstationhouders in Nederland: de goudmijn die tabak heet, dreigt te verdwijnen uit de schappen. Miljarden euro’s sluizen weg, waar trekt de roker nu naartoe? -
Met video81
Huurprijzen aan banden: verhuurder mag straks niet meer vragen wat hij wil
Verhuurders mogen straks voor een woning niet meer vragen wat ze willen. Het kabinet gaat de huren in de vrije markt deels aan banden leggen. Net als bij sociale huurwoningen worden er normen gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn.