Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rokers slaan pakjes in: vanaf vandaag zijn mentholsigaretten verboden

Het was maandag de laatste kans om mentholsigaretten in te slaan. Sinds dinsdag geldt namelijk een verbod op de verkoop en productie ervan. Uit een rondgang van deze site blijkt dat rokers nog snel de laatste pakjes kochten.

Het Europese Hof oordeelde in 2016 al dat de verkoop van sigaretten met muntsmaak verboden mag worden. Daarom wordt in de oudste tabakswinkel van Groningen momenteel flink ingeslagen. ,,Vanavond houd ik niet meer dan 20 pakjes over hoor”, stelt eigenaar Lucas Minke van de Primera. 

Bij alle rokers is inmiddels het nieuws doorgedrongen dat het verkoopverbod morgen (in heel Europa) ingaat. Dat merkte Minke eind vorige week al. ,,Bepaalde favoriete producten raakten op omdat de productie vroeg is gestopt. Dan herinnert iedereen zich opeens dat dinsdag de laatste dag is. Dat dit verbod er zou komen was al langer bekend. Ze lopen hier met tien tot twintig pakjes per man de deur uit.”

Run op mentholsigaretten

Een verkoopster van tabakswinkel 't Sjoppie in Rotterdam-Zuid durft wel te zeggen dat er een run is op mentholsigaretten. ,,Tja, in plaats van één nemen ze nu drie pakjes mee. En gister verkocht ik elf pakjes aan een persoon.”

Volgens de medewerkster heeft haar baas de laatste tijd extra partijen sigaretten met muntsmaak ingekocht. ,,Daar vroegen klanten zelf ook om. Die zagen aan onze borden en reclame dat het verbod eraan ging komen.” Of het verbannen werkelijk nuttig is betwijfelt ze.

‘Lekkere' aroma

De voornaamste reden voor het verbod ligt bij het ‘lekkere’ aroma van de sigaret. De EU heeft als doel om roken en rookverslaving tegen te gaan. Het Europees Parlement meldde in 2016 dat meer dan één op de vier Europeanen rookt. Al eerder werden andere smaken dan tabak en menthol in sigaretten verboden.

Quote

Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen

Janwillem Burgering, van de tabaksbranche, gokt dat mentholrokers zullen overstappen naar de e-sigaret. ,,Daar heb je wel smaakjes. Maar het gezondste is natuurlijk om helemaal te stoppen.” Wat er gebeurt met de pakjes die overblijven? ,,Die mogen winkeliers terugsturen naar de fabrikant. Die zal ze vernietigen.” 

Klein deel rookt menthol

Volgens de voorman van de tabaksdetailhandel raakt het verbod eigenlijk maar een klein deel van de rokers ,,Ik denk dat nog geen 10 procent menthol rookt. De meeste klanten en winkeliers waren goed op de hoogte. Er zullen vast geen rijen voor de deuren van tabakswinkels staan.” Bij de supermarkten zijn geen signalen binnengekomen dat er 'extra vraag zou zijn’ meldt een een woordvoerster van de branchevereniging.

Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigarettenfabrikanten, kan zich voorstellen dat er een grotere toeloop is. ,,Want het houdt echt op. Na vandaag is het gedaan. Hierna kan je ze alleen nog maar illegaal krijgen.”

Tankstations en supermarkten moeten de verkoop van sigaretten liefst komend jaar al razendsnel gaan afbouwen tot nul.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”