Rol apotheker als producent ter discussie

De apothekers werpen zich op als redders van de ernstig zieken. De beroepsgroep wil ‘in het belang van de patiënt’ zelf geneesmiddelen bereiden, ook peperdure middelen waar nog patent op rust. Alleen, volgens critici lossen ze met deze sluiproute het probleem van betaalbare medicijnen helemaal niet op. Ook zou geld een drijfveer zijn.

Volledig scherm
Paul Lebbink (rechts) is een van de weinige nog zelfbereidende apothekers. In een speciale ruimte 'draait' hij nog zelf pillen voor zijn cliënten. © Guus Schoonewille

Begin deze week gooide de Haagse apotheker Paul Lebbink de knuppel in het hoenderhok door aan te geven dat hij een duur middel tegen taaislijmziekte, Orkambi, wil namaken. Apothekers mogen van de wet op recept voor individuele patiënten bereiden. Zelfs als daar octrooi op rust van een fabrikant. Deze service op maat heet ‘magistrale bereiding’.

Lebbink is vooralsnog nog de enige die deze sluiproute wil gebruiken bij een prijzig medicijn, zegt apothekersvoorman Gerben Klein Nulent (KNMP). Klein Nulent pleit voor een betere vergoeding voor bereidend apothekers, zodat er meer kunnen volgen. ,,Verder willen wij een aanpassing van de wet, waarin expliciet een vrijstelling voor apothekers is opgenomen.”

,,Als het aan de apothekerslobby ligt dan komt er in elke apotheek een kopieermachine voor geneesmiddelen”, stelt directeur Gerard Schouw van de brancheorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten die bezig zijn met nieuwe geneesmiddelen (VIG). ,,Het zou best kunnen dat daar financiële motieven achter zitten, maar dat weet ik niet zeker.”