Volledig scherm
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (r.) © ANP

'Rol CIA marteling Sabir K. onopgehelderd'

De rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van de Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. is nog altijd niet opgehelderd. Dat heeft zijn advocaat André Seebregts vandaag gezegd tijdens een kort geding dat is aangespannen om de uitlevering van K. aan de Verenigde Staten te voorkomen.

De Nederlandse rechter heeft K.'s uitlevering eerder verboden. Er was te veel onzekerheid blijven bestaan over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de arrestatie en marteling van K. in Pakistan. De rechter stak er daarom een stokje voor dat K. zou worden uitgeleverd aan het land dat hem mogelijk heeft laten folteren.

Maar in november werd K. opnieuw opgepakt voor uitlevering. Aanleiding was een brief van de Amerikaanse autoriteiten waarin staat dat de Amerikaanse politiediensten zoals de FBI er niets mee te maken hebben gehad.

Maar volgens K. en zijn advocaat is de CIA geen politiedienst maar een inlichtingendienst en ontkennen de VS dus niet expliciet dat die er niets mee te maken had. De CIA werkt nauw samen met de Pakistaanse geheime dienst ISI. Sabir K. wordt verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan.