Volledig scherm
Romano van der Dussen staat de media te woord na zijn vrijlating.

Romano van der Dussen viert vrijheid met biertje en sigaret

UpdateRomano van der Dussen is vrij. De 43-jarige Nederlander die jarenlang onterecht in een Spaanse gevangenis zat, is donderdagmiddag vrijgelaten. Daarmee komt een eind aan een jarenlange juridische strijd. ,,Geestelijk heeft hij een flinke klap opgelopen door al die jaren in de cel'',  zegt vader Rob van der Dussen die de vrijlating in Nederland op televisie volgt.

Volledig scherm
Eindelijk op vrije voeten.
Volledig scherm
Het Spaanse gerechtshof heeft een deel van zijn straf teruggedraaid. © ANP
Volledig scherm
Quote

Ik denk dat ik hem alleen maar wil felicite­ren

Vader Rob van der Dussen

,,Ik houd mijn hart vast," zegt de vader van Romano van der Dussen, als hij op de Nederlandse televisie ziet hoe zijn zoon de gevangenis op Mallorca uitloopt. ,,Nu begint het allemaal. Hij moet weer opnieuw beginnen. Dat wordt loodzwaar. Geestelijk heeft hij een flinke klap opgelopen door al die jaren in de cel."

Verdommenis
Rob van der Dussen is blij dat een medewerker van de Nederlandse ambassade bij zijn zoon is om hem te begeleiden. Net als zijn advocaat en een pastoraal werker. ,,Hij kan alle hulp goed gebruiken. En Nederland is dit aan hem verplicht. Jarenlang hebben ze geen vinger uitgestoken. Nu hebben ze echt iets goed te maken. Ruim 4000 dagen zijn naar de verdommenis."

Verkrachting
De ambassade heeft tijdelijke woonruimte geregeld op Mallorca. Daar kan Van der Dussen de komende tijd bijkomen. Tenminste, als hij dat zelf wil. Woensdag sprak het hooggerechtshof in Spanje de Nederlander vrij van de verkrachting van een vrouw in 2003. Gistermiddag mocht hij dan ook echt de gevangenis verlaten, na ruim 12 jaar. Met een biertje en een sigaretje vierde hij zijn eerste momenten in vrijheid.

Strijdbaar
Fel en strijdbaar trok hij van leer tegen de Spaanse justitie: ,,Ik wil niet langer te schande worden gemaakt." Van der Dussen vecht voor vrijspraak in twee andere zaken: de aanranding van twee vrouwen, op diezelfde dag in 2003.  De vader van Romano kan zelf niet bij de vrijlating in Spanje zijn. Hij is hartpatiënt, waardoor grote inspanning, zoals reizen, hem zwaar valt. ,,Natuurlijk wil ik mijn zoon graag snel zien. Maar dat is ook aan hem. Hij moet nu rustig zijn weg vinden en erachter komen hoe hij verder wil met zijn leven."

Vader en zoon Van der Dussen spraken elkaar nog niet, maar Romano liet weten het fijn te vinden om te horen dat zijn vader meeleeft. Vader Rob op zijn beurt weet nog niet wat hij gaat zeggen als hij zijn zoon spreekt. ,,Ik denk dat ik hem alleen maar wil feliciteren. En naar zijn stem wil luisteren. Ik zou hem dolgraag willen omhelzen ook.''

Dat de Nederlander binnenkort vrij zou komen, werd woensdagmiddag al duidelijk. Het Spaanse Hooggerechtshof besloot daartoe. Maar het had in theorie nog twee weken kunnen duren voor hij daadwerkelijk zou worden vrijgelaten.

Verkrachting
Romano van der Dussen zat ruim 12 jaar vast voor het aanranden, beroven en verwonden van verschillende vrouwen. Dat gebeurde in de Spaanse badplaats Fuengirola, in augustus 2003. Drie vrouwen van 19, 29 en 33 jaar werden aangevallen en overmeesterd. Eén van hen zou zijn verkracht, bleek uit een dna-spoor op haar lichaam. Het Spaanse hooggerechtshof sprak Van der Dussen woensdag vrij van deze verkrachting. Het dna-spoor was niet van de Nederlander, maar van een Brit.

Genoegdoening

Volledig scherm
Vader Rob van der Dussen.
Quote

Het leven in de gevangenis was een hel

Vader Rob van der Dussen

Van der Dussens vader Rob wil dat er een schadevergoeding komt voor de ruim twaalf jaar die Van der Dussen, naar eigen zeggen ten onrechte, in de cel zat. Hoeveel, dat weet Van der Dussen senior niet. ,,Maar ruim 4000 dagen zijn naar de verdommenis. Daar moet hij genoegdoening voor krijgen.''

Door de vrijspraak is de gevangenisstraf van Van der Dussen teruggebracht van 15,5 jaar naar 9 jaar. Dat betekent dat hij al zeker 3 jaar te lang vastzit. De veroordeling van de twee andere aanrandingen staat vooralsnog wel overeind. Zijn vader noemde dat al 'onverteerbaar'.

Ook de Nederlandse stichting PrisonLAW - die ervoor zorgde dat de zaak in Spanje werd heropend - vindt dat onterecht. ,,Voor de andere twee feiten zullen er juridische vervolgprocedures opgestart gaan worden," laat PrisonLAW weten. Van der Dussen gaat een schadevergoeding eisen voor de tijd dat hij onterecht vastzat, kondigde zijn advocaat eerder al aan. ,,Natuurlijk moet Romano genoegdoening krijgen. Zijn leven is kapotgemaakt.''

Pedofiel
Vader Rob van der Dussen: ,,Het leven in de gevangenis was een hel. Hij werd nog net niet gezien als pedofiel, maar had constant met agressie, bedreigingen en vernederingen te maken.'' Van der Dussen verhuisde in 2003 naar Spanje, nadat hij in Nederland met justitie in aanraking was gekomen. Maar al snel ging het ook in Spanje mis: hij werd opgepakt voor de aanval op drie vrouwen. Twee van de vrouwen dachten Romano te herkennen, maar ze wisten het niet zeker.

Fotomodel
En ondanks een alibi van vrienden en het feit dat Romano vanaf het begin ontkende, belandde hij in de cel. Zijn pro deo-advocaten kregen de zaak niet in beweging. Al in 2007 bleek dat het dna-spoor van de Brit Mark Dixie is. Deze beruchte crimineel kreeg 34 jaar cel voor de moord op een 18-jarig fotomodel in Engeland.

Het dna-profiel van Dixie belandde in een internationale databank. Maar omdat het niet compleet was, wilde de Spaanse justitie dat er een nieuwe test werd gedaan. Dat duurde lang: uiteindelijk zo'n 8 jaar.