Volledig scherm
Een foto van Romy tijdens de herdenking © ANP

Romy en verdachte jongen (14) kenden elkaar

De 14-jarige jongen die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Romy Nieuwburg is een boerenzoon uit Lunteren. Hij kende het meisje via vrienden. 

Romy, ook 14, woonde in Hoevelaken. Haar lichaam werd vrijdagavond gevonden in een sloot in een natuurgebied in Achterveld. Wat er precies is voorgevallen is nog altijd niet duidelijk. Maar Romy en de jongen die nu verdacht wordt betrokken te zijn bij haar dood, zijn in elk geval geen onbekenden van elkaar. Een vriend van hem had twee jaar geleden enige tijd verkering met Romy. Zij maakten samen video’s en deelden die op YouTube.

Ook is de verdachte bevriend met een jongen die op de J.H. Donnerschool zit. Dat is dezelfde school als waar Romy vrijdagmiddag om 15 uur voor het laatst werd gezien. Vermoedelijk zaten de boerenzoon en Romy niet bij elkaar op school; de directeur van de Donnerschool was hiervan zondagmiddag in elk geval nog niet op de hoogte.

Savannah 

In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Savannah Dekker - de andere tienermoord die dit weekend het land schokte - is een 16-jarige jongen uit de gemeente Den Bosch opgepakt. Hij kwam met haar in contact via sociale media. Tijdens de dagen dat Savannah werd vermist was er volgens burgemeester Melis van de Groep uit Bunschoten steeds goede hoop geweest dat ze nog leefde. Er waren aanwijzingen dat ze zich met de verdachte schuilhield op een ander adres.

Haar lichaam werd zondagochtend gevonden in een sloot, dit keer op een Bunschotens industrieterrein. Ook in deze zaak is nog niet duidelijk wat er precies is voorgevallen.

Aparte rechercheteams

Beide zaken hebben vrijwel zeker niets met elkaar te maken. De politie heeft twee aparte rechercheteams ingezet om de moorden op te lossen, wel wordt er onderling informatie gedeeld waar nodig. Desondanks hebben een aantal scholen in de regio hun leerlingen geadviseerd om niet alleen, maar in groepjes naar huis te fietsen. Ook burgemeester Van de Groep van Bunschoten blijft daarbij na de arrestaties. Afgelopen week kwamen er meldingen van meisjes die zouden zijn achtervolgd door twee mannen in een donkere auto. 

Op allebei de scholen van de twee meisjes wordt vandaag, de eerste schooldag na de gruwelijke ontknopingen, opvang geregeld voor de kinderen. De lessen worden op een andere manier ingedeeld. Voor de scholen hebben veel mensen bloemen gelegd.

Lees alles in ons dossier.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.