Roofvissen leren jagen in een Utrechts aquarium

Haaien en roggen zwemmen al sinds mensenheugenis voor de Nederlandse kust maar ze dreigen uit te sterven. Daarom kweekt bioloog Michaël Laterveer de bedreigde roofvissen in een Utrechts aquarium om ze later uit te zetten in de Noordzee.

Quote

Het lijkt mij fantas­tisch om deze grote, prachtige dieren weer in de Nederland­se Noordzee terug te zien

Michael Laterveer, Bluelinked

Jaws voor de Nederlandse kust. Terwijl badgasten pootjebaden, zwemmen haaien voorbij. ,,Veel mensen weten dat niet eens. Ze denken dat haaien en roggen ergens in de Cariben zitten. Maar ze leven gewoon in de Noordzee'', grinnikt Michaël Laterveer (54).

Dat die haaien ongevaarlijk zijn, blijkt in de bassins die de marien bioloog in het fietsendepot in Utrecht heeft gebouwd. Een hondshaai ligt met half dichtgeknepen oogjes wat te dommelen onder een kei. De roofvis is kleiner dan een stoeptegel. Niet bepaald een exemplaar dat zwemmers in stukken scheurt.

Laterveer werkte jarenlang aan het oceanium in Diergaarde Blijdorp. Hij begon voor zichzelf en kweekte koralen en tarbot. 
Nu richt hij zich op de predatoren van de Noordzee, in klimaatkamers waar een farmaceut vroeger medicijnen opsloeg. Daar is de watertemperatuur makkelijk op constant 15 graden te houden.