Rookruimtes in horeca per direct verboden, maar Blokhuis stelt handhaving even uit
Update/ videoRookruimtes in cafés, restaurants en discotheken moeten per direct weg of er mag in elk geval niet meer worden gerookt. Dat is het gevolg van de uitspraak die de Hoge Raad vandaag heeft gedaan. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) laat weten dat controles of het verbod wordt nageleefd, nog even worden uitgesteld.
Delen per e-mail
Rookruimtes zijn sinds het ingaan van het rookverbod in de horeca (1 juli 2008) de enige plek in cafés en restaurants waar rokers hun peuk mogen opsteken. De belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, de CAN (Clean Air Nederland), spande een proces aan tegen de Staat om ook die rookruimtes te verbieden.
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft al met de horeca afgesproken dat rookruimten vanaf 1 juli 2022 worden verboden. Maar dat duurde Clean Air Nederland te lang. De CAN vindt dat de rookruimte in strijd is met de ‘Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie’ voor de bestrijding van tabaksgebruik (het WHO-Kaderverdrag), een verdrag dat Nederland ondertekend heeft.
In de overeenkomst staat dat Nederland zich moet inspannen voor de gezondheid van de inwoners. Niet-rokers kunnen in cafés met rookruimtes sociale druk voelen om toch ook even het rookhok in te gaan en ook is het onvermijdelijk dat er rook uit de rookruimtes ontsnapt. Het gerechtshof Den Haag stelde CAN op 13 februari al in het gelijk. De Staat ging tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.
Investering
De uitspraak is een bittere pil voor veel horecaondernemers. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er nog tussen de 5700 en 7600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. 60 procent van alle rookruimtes is in 2009 of later gebouwd. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd in rookruimtes. De gemiddelde investering bedraagt 12.500 euro per rookruimte.
Toch zijn er ook horecaondernemers die vóór het afschaffen van rookruimtes zijn. Momenteel wordt ook gesproken over een rookverbod op terrassen. Koninklijke Horeca Nederland wil zo snel mogelijk met de staatssecretaris om tafel om te praten over de nieuwe situatie.
KHN roept de NVWA (Voedsel en Warenautoriteit) op nu niet meteen ‘als een dolle’ te gaan handhaven. Een woordvoerster van de NVWA zegt dat ze de uitspraak even willen bestuderen en ‘dan zullen kijken wat de gevolgen voor de handhaving zijn'.
Staatssecretaris Blokhuis laat weten dat ‘handhaving van het verbod niet praktisch van de ene op de andere dag in gang te zetten is'. Hij gaat met de NVWA bespreken wat realistisch is. Half oktober hoopt hij daar meer over te kunnen zeggen. Tot die tijd zal de NVWA nog niet handhaven.
Bedrijven en openbare gebouwen
KHN vindt wel dat rookruimtes nu echt overál verboden moeten worden, dus ook in bedrijven en overheidsgebouwen. Ook de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is blij met de uitspraak van de Hoge Raad en is van mening dat rookruimtes in bedrijven en openbare gebouwen nu ook zo snel mogelijk moeten verdwijnen. ANR is een samenwerkingsverband van organisaties die als doel hebben ‘dat er niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken’. Initiatiefnemers zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.
‘Nooit op gewezen’
Clean Air Nederland vindt dat de KHN zelf de problemen voor horecaondernemers heeft veroorzaakt door altijd de schijn op te houden dat de rookruimtes tot 2022 mochten blijven. KHN heeft volgens CAN nooit gewezen op de aanzienlijke kans dat de rookholen eerder verboden zouden worden.
Om tafel
Kamerleden vinden dat Blokhuis nu snel met de horeca en de NVWA om tafel moet. Sophie Hermans (VVD): ,,Deze uitspraak van de rechter betekent nogal wat voor kroegen, cafés, restaurants, poppodia en festivals. Daarom vind ik dat de staatssecretaris nu met die partijen om de tafel moet om dit goed en netjes te regelen. Zodat ondernemers even de tijd krijgen en er niet gelijk morgen boetes worden uitgedeeld.”
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Met deze uitspraak zet de rechter het belang van de volksgezondheid terecht voorop. De ChristenUnie pleit al jaren voor rookvrije horeca. Het stoppen met rookruimtes is daarin een belangrijke, betekenisvolle stap. In het Preventieakkoord is sluiting van rookruimtes per juli 2022 afgesproken. De uitspraak van de Hoge Raad is echter duidelijk en brengt sluiting van de rookruimtes ineens een stuk dichterbij. De ChristenUnie roept de staatssecretaris op om met de horeca en toezichthouder NVWA om tafel te gaan om ervoor te zorgen dat de uitspraak van de Hoge Raad zo snel mogelijk wordt opgevolgd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
VIDEO Rutte: Basisscholen eerder open dan 8 februari zou ‘klein wondertje’ zijn
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
‘Rookhok verboden? Mogen we straks alleen nog komkommers eten?’
Dat rookruimtes in horeca vanaf vandaag definitief verboden worden, vinden personeel en stamgasten in het Dordtse café De Vrijheid maar dom en zeurderig. ‘Op een dag mogen we alleen nog maar komkommers eten’. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
-
PREMIUM
‘Haagse Dave’ urenlang gebrandmerkt en getatoeëerd, jarenlange celstraf geëist
Twintig maanden lang zweeg Hendrik H. (34) over zijn rol bij een schokkende zaak uit mei 2019. Daarbij was een man uit Den Haag urenlang vastgehouden in een woning in Almelo waar hij zou zijn gemarteld. H. nam vandaag in de rechtbank het woord: hij was weliswaar een tijdlang in het huis aan de Pijlkruidstraat geweest, maar hij ontkende betrokkenheid bij de mishandeling. -
PREMIUM
Machteloze moeder mag zoons in bijstand niet helpen: ‘Geen fut meer om de strijd aan te gaan’
Bang voor de overheid. Het Nijmeegse gezin Visser had nooit verwacht dat dat zou gebeuren. Iedere dag vreest moeder Marga (70) dat de overheid ontdekt dat zij haar zoon Herald in de bijstand geld toestopt. Reden: haar andere zoon in de bijstand werd vanwege die bijdrage beschuldigd van fraude. Hij moet 9000 euro terugbetalen aan zijn gemeente, wat al leidde tot een zelfmoordpoging. -
PREMIUM
WOII Prins Bernhard vroeg Vaticaan om zijn moeder en broer in veiligheid te brengen
Prins Bernhard heeft tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog het Vaticaan gevraagd zijn moeder en broer, die in Duitsland woonden, in veiligheid te brengen. Hij vroeg zijn familieleden onderdak te geven op de pauselijke ambassade in Berlijn. Dat blijkt uit nieuwe openbare stukken in het Nationaal Archief.