Volledig scherm
Roken in de wachtrijen gaat ook bij de Efteling verboden worden.

Rookverbod in wachtrij pretpark heel dichtbij

Roken in de wachtrijen bij attracties wordt dit seizoen waarschijnlijk verboden in alle grote attractieparken in Nederland. Roken mag dan ook niet meer in wachtrijen buiten in de open lucht, waar andere niet-rokende bezoekers er last van kunnen hebben.

Quote

Het vergt ook handhaving, en de juiste informatie in de parken om de mensen op het rookbeleid te wijzen

Kees Klesman

De Club van Elf (de vereniging van 21 grote dagattractiebedrijven in Nederland) komt volgende week dinsdag met een verklaring. Momenteel worstelt de vereniging nog met de juiste formulering waar alle pretparken zich in kunnen vinden. ,,Maar alle parken hebben de intentie om dit te gaan doen al uitgesproken'', zegt een woordvoerder van een van de attractieparken.

Voorzitter Kees Klesman van de Club van Elf wil er inhoudelijk nog niet te veel over zeggen. ,,We werken er hard aan. Het vergt ook handhaving, en de juiste informatie in de parken om de mensen op het rookbeleid te wijzen. Het moet ook allemaal haalbaar zijn. Wacht u de verklaring af.''

Volledig scherm
Wachtrij bij de attractie Baron 1898 in de Efteling. © ANP

Efteling

Het grootste park van Nederland, de Efteling, stemde het rookbeleid tot nu toe af op de Nederlandse wet. Dat wil zeggen dat er buiten in wachtrijen nog gerookt mocht worden. Dat wordt vanaf dit seizoen zo goed als zeker verboden. Het park kondigde vorig jaar al een 'strenger rookbeleid' aan, nadat een bezoekster de Efteling op social media had aangesproken op het feit dat er nog gerookt mocht worden. Dat leidde tot een storm aan steunbetuigingen.  

Avonturenpark Hellendoorn zegt nu al onomwonden dat roken in wachtrijen dit jaar ook buiten verboden wordt. ,,Eerst gold het alleen voor wachtrijen binnen, nu gaat dat gelden voor alle wachtrijen. Dus ook buiten'', zegt marketingmanager Rene Peul. ,,En we gaan het ook handhaven. Roken mag nog buiten, maar niet meer in de rij, waar de mensen stilstaan en niet weg kunnen. Meer parken deden al zoiets, maar dat werd nog niet echt gehandhaafd, dat gaat nu wel gebeuren.''

Bij de Club van Elf zijn onder meer aangesloten de Efteling, Madurodam, Walibi, Duinrell, Toverland, Slagharen en de Apenheul.