Rookvrije straten in aantocht in Rotterdam

videoRotterdam krijgt mogelijk als eerste plaats in Nederland twee straten waar helemaal niet meer mag worden gerookt. Het Erasmus MC, Erasmiaans Gymnasium en Hogeschool Rotterdam willen de sigaret uit hun buurt verbannen.

Quote

Níet roken is de nieuwe norm

Ahmet Olgun, Hogeschool Rotterdam

,,Wij hebben last van rondslingerende peuken en denken aan de gezondheid van de 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers die hier dagelijks zijn", zegt Ahmet Olgun van de Hogeschool Rotterdam.

Om te voorkomen dat de ene instelling rokers wegstuurt naar het terrein van de buren of naar de straten waar ze alle drie aan liggen, bundelen het ziekenhuis, de middelbare school en hogeschool hun krachten. Hun wens is één grote rookvrije zone op de Zimmermanweg (bij metrostration Dijkzigt), de Wytemaweg en de hoek van Museumpark. Patiënten, studenten en medewerkers moeten dan eerst een stuk wandelen om te roken.

Voor patiënten van het Erasmus MC staat een veelgebruikt rookhok nu nog een paar meter van de hoofdingang. Of er een andere rookplek voor terugkomt - eventueel aan de andere kant van het ziekenhuis - wil het Erasmus MC niet zeggen.

Gewenning

Vlak voor de zomervakantie stuurden de drie instellingen een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,We kunnen het roken op onze eigen terreinen beperken, maar voor regels en handhaving in de openbare ruimte hebben we zijn steun hard nodig", zegt Olgun. ,,Al denken wij dat het een kwestie van gewenning is. Vroeger mocht op veel werkplekken worden gerookt, nu haalt niemand dat nog in zijn hoofd. Níet roken is de nieuwe norm."

De gemeente staat zeer welwillend tegenover het verzoek. ,,Rotterdam loopt voorop met antirookmaatregelen, dit is daar een goed voorbeeld van. We hebben eerder al aan het Rijk advies gevraagd over hoe we een rookverbod in de APV kunnen inpassen", zegt beleidsambtenaar Kees van Veldhuizen. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het gebied rondom het Erasmus MC en het Erasmiaans Gymnasium moet compleet rookvrij worden. © ANP

Alleen Groningen en Amstelveen hebben al een rookverbod in de APV staan, maar dat is nog niet ingezet voor hele straten, weet Tom Voeten van antirookorganisatie Clean Air Now. ,,Rotterdam zou daarmee de eerste zijn.''

Het ziekenhuis en de scholen willen het gebied zo snel mogelijk rookvrij maken, maar wachten op het besluit van de gemeente. Hogeschool Rotterdam start na de vakantie wel al zelf met een algeheel rookverbod op het terrein.

Volledig scherm
Het rookvrije gebied zoals de initiatiefnemers het voor zich zien. © Terpstra Sybren|Caarten
 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.