Rookwolken boven Twente door grote veenbrand in Bad Bentheim

videoBAD BENTHEIM - Zondag aan het begin van de avond is er brand uitgebroken in het Gildehauser Venn, een groot natuurreservaat over de grens in Bad Bentheim. Ook in Twente zijn de rookpluimen zichtbaar. 

Het gaat om een grote veenbrand. Brandweerlieden uit Gildehaus, Bad Bentheim en Gronau zijn ingezet om de brand te bestrijden. Volgens Duitse media staat er zo’n zes hectare veen in brand. De vlammen zijn meters hoog, ook bomen staan in brand. Het vuur breidt zich uit richting Gronau. Er wordt met water en een soort mattenkloppers getracht het vuur te doven.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Blusvliegtuigen boven het Gildehauser Venn vanuit de lucht. © Sebastian Schrap (Grafschachter Nachrichten)

Moeilijk toegankelijk

Het gebied is moeilijk toegankelijk voor de hulpdiensten. Brandweerlieden moeten honderden meters lopen om bij de brandhaard te komen. De grond is zeer droog, waardoor het vuur zich snel verspreid. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Vaker brand

In het Gildehauser Venn woedt vaker brand. In maart 2014 werd 150 hectare van het natuurgebied in de as gelegd door een grote veenbrand. De brand was destijds ook moeilijk te bestrijden, vanwege de ontoegankelijkheid van gebied. 

Belangrijk natuurgebied

Het Gildehauser Venn, met een totale oppervlakte van 650 hectare, geldt als een van de belangrijkste natuurgebieden van de deelstaat Nedersaksen. Het eigenlijke natuurgebied van 350 hectare bestaat uit een hoogveenkern, die wordt omgeven door dopheidevegetaties en zandduinen. Hier groeien zeldzame planten als zonnedauw, klokjesgentiaan en beenbreek. Rond de eigenlijke natuurkern ligt een bufferzone van 300 hectare. De kern maakt onderdeel uit van het Europese natuurnetwerk Natura2000.

Video: Grafschachter Nachrichten over natuurbrand in Bad Bentheim

Volledig scherm
Brandweermensen in actie. © Hille, via Grafschachter Nachrichten
Volledig scherm
Vlammenzee in het ven. © Hille, via Grafschachter Nachrichten
Volledig scherm
De brand in het Gildehauser Venn © News United/112 Oldenzaal
Volledig scherm
Ook in Twente zijn de rookpluimen goed zichtbaar © News United/112 Oldenzaal