Rotterdam eerste grote stad met volledig vuurwerkverbod

VIDEORotterdam is komende jaarwisseling de eerste grote stad die volledig vuurwerkvrij zal zijn. Daarmee neemt de tweede stad van het land zelf het voortouw in de vuurwerkdiscussie, waar de landelijke politiek nog twijfelt over een landelijk verbod.

De Rotterdamse VVD-fractie stemt alsnog in met een vuurwerkverbod, waarmee er een meerderheid is in de gemeenteraad voor een algeheel verbod bij de komende jaarwisseling. 

Bij het vuurwerkverbod wordt geen onderscheid gemaakt in typen vuurwerk. De VVD wil eigenlijk minder gevaarlijk vuurwerk toestaan, maar dat onderscheid kan niet gemaakt worden in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Via de APV kan een lokaal verbod of lokaal geldende regel worden ingesteld. Daarom steunt de VVD nu alsnog een algeheel verbod. 

Volledig scherm
Vuurwerk © ANP

Landelijke ophef

Rotterdam volgt als eerste grote stad het voorbeeld van Apeldoorn, dat als allereerste gemeente in oktober al besloot tot een volledig vuurwerkverbod. Naast Rotterdam dringen ook Den Haag, Amsterdam en Utrecht al langer aan bij de landelijke politiek om met maatregelen te komen tegen de steeds groter wordende overlast. 

Meerdere burgemeesters pleiten in hun gemeente voor het gedeeltelijk of geheel aan banden leggen van deze traditie. De opties variëren van een totaalverbod tot het inperken van het aantal uren dat vuurwerk afgestoken mag worden. Daarnaast werden online petities voor een verbod massaal ondertekend. Meer dan een kwart miljoen burgers en organisaties schaarden zich hierachter.

Naar aanleiding van alle kritiek zegt VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff ‘grondig’ te willen gaan nadenken over de ‘juiste balans’ als het gaat om vuurwerk. ‘Je kunt dan als politicus natuurlijk binnen een week na oud en nieuw zeggen: ‘verbieden die hap’ en vervolgens doen alsof je het probleem daarmee oplost. Maar je kunt ook grondig nadenken over de juiste balans. Dat laatste heeft mijn voorkeur’, schrijft Dijkhoff.

Sinds deze week is er ook een krappe meerderheid in de Tweede Kamer die ervoor voelt om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Ook coalitiepartners D66 en ChristenUnie willen dit, terwijl de VVD en het CDA de deur tot nu toe dicht hielden. Dijkhoff zegt zich nu dus wel nog eens over het onderwerp te willen buigen. 

Vanwege haar longziekte moet Anne uit Utrecht jaarlijks op vakantie tijdens de jaarwisseling. Door de rook van het vuurwerk in de stad raken haar longen naar eigen zeggen overspannen. Bekijk hieronder een interview met haar.