Het toerisme in Rotterdam blijft groeien. De Markthal is een echte publiekstrekker.
Volledig scherm
Het toerisme in Rotterdam blijft groeien. De Markthal is een echte publiekstrekker. © ANP

Rotterdam is booming! Opmars toerisme nooit eerder zo groot

Het toerisme in Rotterdam explodeert. Het aantal overnachtingen van bezoekers uit binnen- en buitenland steeg in het eerste kwartaal met 28 procent.

Eerder waren de groeicijfers in de recent door toeristen ontdekte stad tussen de 7 en 11 procent. Volgens de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trok de stad in de eerste drie maanden van dit jaar 324.000 bezoekers van buiten de stad. Dat is een stijging van ruim 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Hotels

De opmars van het toerisme in Rotterdam was nooit eerder zo groot. ,,We zien dat het aantal bezoekers zeker toeneemt’’, zegt Karin van den Berg, voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie en medewerker bij het Hilton. Omdat het aantal hotels de afgelopen periode is gestegen en bezoekers ook elders overnachten, is er bij de individuele hotels geen recordstijging. ,,Wel zien we dat het ook het tweede kwartaal weer drukker is. We verwachten dat de stijging zich voortzet.’’

Onlangs constateerde vastgoedadviesbureau Colliers al dat Rotterdam meer hotels nodig heeft. Sinds 2010 zijn er dertien bijgekomen, een vergelijkbaar aantal is in aantocht.

Drie keer zoveel

Het aantal gasten in heel Nederland steeg in januari, februari en maart met 9,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. In Rotterdam was dat 26 procent. Bijna drie keer zoveel. 

Al jarenlang zijn ongeveer vier op de tien bezoekers die de havenstad aandoen afkomstig uit het buitenland, vooral uit België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat de stad ook steeds meer bezoekers uit Azië trekt.

Skyline Rotterdam.
Volledig scherm
Skyline Rotterdam. © ADN Beeldredactie
 1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?
 2. Einde aan onzekerheid: Nederlands 'coronaschip' mag aanmeren in Florida
  UPDATE

  Einde aan onzeker­heid: Nederlands 'corona­schip' mag aanmeren in Florida

  De kogel is door de kerk: het door het coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam mag vanavond onder strikte voorwaarden aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale in Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis vanavond bekendgemaakt. De gouverneur van Florida verzette zich al dagen tegen de komst van het Nederlandse cruiseschip, maar werd onder andere door president Donald Trump onder druk gezet.