Volledig scherm

Rotterdam onveiligste gemeente

Rotterdam is de onveiligste stad van Nederland. Het afgelopen jaar nam de criminaliteit er weliswaar af, maar niet zo snel als in de rest van het land. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter die morgen voor de tiende maal verschijnt.

Volledig scherm
Bord om aan te geven waar in Rotterdam een hennepkwekerij is opgerold. © ANP

Het is de vijfde keer in tien jaar tijd dat Rotterdam de ranglijst aanvoert. De stad gaat gebukt onder relatief veel bedreigingen, overvallen, straatroven en mishandelingen. Het lukt Rotterdam niet om deze problemen in hetzelfde tempo terug te dringen als andere gemeenten, schrijft het AD vandaag.

Teleurgesteld
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is teleurgesteld. 'Het goede nieuws is dat Rotterdam veiliger is geworden, maar we zullen nog harder moeten werken om de criminaliteit verder terug te dringen.'

Aboutaleb maakt zich 'ernstige zorgen' over de toekomstige bezuinigingsplannen van het kabinet. Nog zorgwekkender vindt hij het plan van zijn voorganger Ivo Opstelten, nu minister van Veiligheid, om zogeheten 'animal cops' in het leven te roepen. 'Op het gebied van preventie, de aanpak van draaideurcriminelen en nazorg aan ex-gedetineerden raken we zo'n 15 miljoen euro kwijt. Het geld wordt, je verzint het niet, gebruikt voor animal cops.'

Littenseradiel veiligst
De veiligste plaats van Nederland is net als vorig jaar de Friese gemeente Littenseradiel. Eindhoven, vorig jaar de onveiligste plaats, staat nu op nummer 6. De stad gooide enkele jaren geleden het roer radicaal om nadat het enkele keren tot onveiligste stad was uitgeroepen. 'Ik heb weleens wakker gelegen over de AD Misdaadmeter', bekent burgemeester Rob van Gijzel.

De AD Misdaadmeter 2011 verschijnt morgen bij het AD. De Misdaadmeter brengt de criminaliteit in Nederland per gemeente in beeld.